Arabaşı çorbası milli bir gelenektir. İçanadolu’daki tüm ilçelerimizde üretilmektedir. Yozgat tarafından işe alındı. Arabaşı çorbalı ekmek yenmez. Özel olarak pişirilmiş hamuru ile yenir. Eskiden çorbada servis edilirdi, bir dahaki sefere hamuru çorbaya ilk atan kişinin evinde yapılır ve yenirdi. İşte tarif.
Arabaşı Haçı Hazırlanışı:
1 su bardağı un 1 su bardağından fazla su ile derin bir kapta topak kalmayacak şekilde ezilir. Üç bardak sıcak suya tuz, un eklenir ve hızlıca karıştırılarak pişmeye başlanır. Oklava ile karıştırmaya devam edilir. Kalın karışım kek hamurundan gelir, işin püf noktası pime yapışan seçimdir. 1 parmak kalınlığında damarlara dökülür ve iyice yerleşir. Bunun nedeni, hamurun birkaç saat önce yapılmış olmasıdır. Normal ekmek servis için dilimlenir. Daireler veya şekiller kesilerek çorba ile servis edilir.
Arabaşı Çorbasının Yapılışı:
Tavuk yıkanır bol su ile haşlanır ve eti küçük olmayacak şekilde ayrılır.
Bir tavada tereyağı ve un kavrulur ve iyice karıştırılır. Un kokusu çıkana ve kızarmış un kokusu çıkana kadar kavrulurlar.
Soğuk su eklenir ve bir bulamaç oluşur.
Ayrı bir tavada salça, kimyon, pul biber ile tatlandırın. Baharatlı bir karışım yapın, biraz kızartın ve bir çorba yapmak için tavuk suyunu ekleyin ve açın.
Çorba tenceresindeki tavuk suyuna ilave edilir.
Daha sonra kavrulmuş un karışımı tel süzgeçten geçirilerek çorbaya ilave edilir ve sonunda tuzu kontrol edilerek tuz ilave edilir. Kalınlaşana kadar pişirilirler.
Süzülen tavuk eti çorbaya ilave edilir. Pişirme taşı.
Servis yapılırken kesilen hamur çorba kasesinin yanında limonla servis edilir. Yemek yerken hamur çorba ile çiğnenmeden yutulur.
Arabaşı çorbası hazır.
Afiyet olsun.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]