10 Gizli Aşure Yemeği (Ve Daha Fazlası)

Ben bu tarifte önceden pişirip buzdolabına koyduğum tavuk ve fasulyeyi kullandım ama haşlanmış tavuk ve fasulyesi olmayanlar için fasulye, tavuk ve buğdayı ayrı ayrı geceden suda beklettik.

Ara ara suyunu değiştirelim.

Buğday suyunu sık sık değiştirdim ki sarı suyunu çıkarmak için tekrar tekrar kaynatma işine eklemek istemedim.

Aşure yapmaya başladığınızda malzemelerden suyu ayırın.

Fasulye ve bezelyeleri düdüklü tencerede 15 dakika pişirmemeye dikkat edin ki fazla pişmesinler çünkü sıvı içinde biraz pişecek.

Bu şeyler düdüklü tencerede pişerken üzüm, kayısı ve inciri yıkayalım, kayısı ve inciri suda bekletelim ve suyunu 1-2 kez değiştirelim. Asurea’nın son tanesini 2 litre su ile 15 dakika kadar düdüklü tencerede pişirdikten sonra gerekirse düdüklü tencereyi dikkatli bir şekilde açalım.

İki bardak buğday suyunu alıp bir kenarda bekletelim.

Düdüklü tencerenin altını tekrar açalım ve aşuremizin diğer yönlerine geçelim.

Buğdaylar elinizle kolayca ezilene kadar pişirelim. Bu önemlidir çünkü aşureye şeker eklendiğinde tahıl kendini toplar ve sertleşir. Yani çok pişmiş seviyorsanız buğdayı iyi pişirmeniz gerekiyor. Buğday istenilen yumuşaklığa ulaştığında haşlanmış bezelye ve fasulyeleri sosa ekleyin. Bunu yaparak gerekirse kenara ayırdığınız buğday suyunu ilave edebilirsiniz.

Bir iki dakika kaynayınca ve aşure kıvamı istediğiniz kıvama gelince kayısı ve incirin suyunu süzüp küçük küpler halinde doğrayalım ve her şeyi üzümlerle birlikte asureaya atalım.

Bu işlemden sonra düzenli olarak karıştıralım. Aksi takdirde tencerenin dibine yapışacaktır. Bu karşılaştırmayı dinlemelisin, karıştırırken tahta kaşık kullanmanı tavsiye ederim, tencereyi alttan ve yavaş yavaş karıştırmalı ve malzemeleri kırmamaya dikkat etmelisin. Aşure suyu muhallebi kıvamına gelince önce tuzu sonra şekeri ekleyip karıştırmaya devam edelim.

Aşure şeker ilave edildiğinde hafif sulu olur ve rengi açılır. Bunu yaparak sosu alttan ve yavaş yavaş karıştırın. Şeker tamamen eridikten sonra, aşure istenilen kıvama gelene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Aşureyi tabağa koyduğunuzda biraz gevşeyeceğini unutmayın. İlk kez aşure yapıyorsanız ve acemi iseniz ilk seferde anlaşamamanız, ikincisinde ise en iyi aşurenizi yapıyor olmanız normaldir. Kıvam istediğinizde ocaktan aşure alıp sıcak yemeklerde paylaşalım. Bu ölçülerden toplam 10 adet aşure kasesi çıkmıştır.

Aşure puding kadar yoğun değildi.

Kullandığınız ürünün cinsine göre su miktarı değişeceğinden kaynar suyu her zaman kullanıma hazır bulundurun.

Aşuredeki şeker miktarını damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz 2 su bardağı şeker bizim için iyidir ama şekeri sıcakken tattığınızda şekersiz olabilir ama şekerin tadı daha fazladır. Soğuyunca bunu göz önünde bulundurarak şeker eklemeniz gerekir.

Diğerleri, aşurea’ya portakal kabuğu rendesi ve süt karanfil suyu gibi malzemeler ekler.

Tarife ilk denemede uymazsanız özel notlarınızı alın ki bir sonraki seferiniz sizin için daha kolay olsun 😉.

Kaselere koyduğunuz çorbalar sıcakken üzerini süsleyin ve buzdolabında saklayın.

Aşureyi sıcak veya soğuk yiyebilirsiniz.

Deneyecek olanlara bol şans!

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın