Merhaba sevgili arkadaşım,
Bisküvinin babası bizce makaronun atası hatta saygı duyulan ve sevilen makaron 🙂 Evet sonunda sizinle tanışmış…
Tarife böyle bir giriş yapmış olmam sizi şaşırtabilir ama bu tarifle ilgili ne kadar çok soru ve istek aldığımı tahmin edersiniz sanırım. Sonunda tarifi adım adım fotoğraflayıp püf noktalarını yazma fırsatım oldu.
Öncelikle belirtmeliyim ki pastaneden aldığınız kurabiyelerde badem unu yerine daha çok fındık unu kullanılıyor. Evet, bunun sizi şaşırttığını biliyorum ama ne yazık ki bu doğru. EE ama badem gibi kokuyor ve tadıyoruz desem, aynı zamanda acı badem aroması da diyebilirim. Badem unuyla ya da yarım fındık yarım bademle yapanlar da var tabi ama sırlarını paylaşmadıkları için bilemiyoruz… Badem unu gerçekten öyle 🙂
Bu tarifi hazırlayacaksanız mutlaka tartınız olmalıdır çünkü tarifin malzemelerini dengede tutmak çok önemlidir. “Yumurta akı da tartar mı” demeyin, tartılır 🙂 Ayrıca fırın tepsiniz için poşet ve yağlı kağıt bulundurun.
Bu tarifte 3 önemli püf noktası var. Tencerede ilk bademli karışımı pişirmeye başladığımızda. Sürekli karıştırarak pişirdiğimiz bisküvi hamurunun yayılması 4 ila 5 saniye sürüyorsa tencereden çıkabilecek kıvama gelmiş demektir. Çok sulu kalırsa tepsiye çok yayılacak ve fotoğrafta çıkmayacaktır.
Bir diğer püf noktası da kurabiyeleri fırından çıktıktan sonra bol su ile ıslatılmış bir bezin üzerine koyarak kendi kendine kağıttan ayrılmasını sağlamaktır. Yeterince nemlendirilmezlerse kağıttan çıkarken boşalırlar ve birbirine yapışmazlar. O zaman ne kullanırsan kullan, öylece birbirine yapıştıramazsın.
Son olarak pişirmenin ikinci aşamasına geçip sıcaklığı yükselttikten sonra sık aralıklarla kurabiyeyi kontrol edin. Altın sarısı olunca fırından çıkarın, eğer rengi olması gerekenden koyu olursa kurabiyeler sertleşmeye başlamış demektir.
Toplamda yaklaşık 22-24 kurabiye var yani 40’tan fazla tek tek makaron kurabiyeniz var.
Aşk…
Aşk…
İçerik Tablosu
Macaron tarifi malzemeleri
- 250 gr badem unu 375 gr toz şeker 200 gr yumurta akı 2 yemek kaşığı limon suyu 1 damla acı badem aroması (isteğe bağlı)
Makaron tarifi nasıl yapılır?
Badem unu, toz şeker ve yumurta aklarını orta boy bir tencereye alın. Bir tencerede çırpma teli ile iyice karıştırın. Bir tencereye koyun ve ara sıra karıştırarak 10-12 dakika kısık ateşte pişirin. (Karıştırıldığında dağılması 10-15 saniye sürüyorsa kıvam alıyor demektir.) Kıvam alan karışımı mutfak masasına dökün, üzerine iki yemek kaşığı limon suyu dökün, kaşık yardımıyla masaya yayın, toplayın ve soğutun. (Böylece daha çabuk soğuyacak ve limon suyu hamura karışacaktır) Oda sıcaklığına gelen hamuru sıkma torbasına alın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye 2-3 cm aralıklarla 3-4 cm çapında bastırın. Önceden 130 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. 30 dakika sonra ısıyı 150 dereceye yükseltin ve bisküvilerin rengi istenilen tona gelene kadar 10-12 dakika pişirin (ilk 30 dakikanın sonunda çok dikkatli olun bisküvilerin rengini kontrol ederek pişirmeye devam edin) . Bisküviyi fırından çıkarmadan önce mutfak masasının üzerine nemli bir bez serin. Kurabiyeleri kağıtlı tepsiden çıkarın ve nemli bezin üzerine yerleştirin. (Kağıt yeterince ıslak değilse kurabiyeler kağıda yapışır ve çıkarmaya çalıştığınızda söner) Islak yağlı kağıttan ayırdığınız kurabiyeleri birbirine yapıştırın ve servis tabağına dizin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]