Osmanlı kültüründe pilava halk sofrasında ve sarayda çokça yer verilir. O dönemde sarayda kullanılan, ağırlıklı olarak İran’dan gelen mısır ve pirinç 760 bin tondu.
Pek çok durumda sarayda et, et ve kümes hayvanları ile servis edilen pilava damak zevkine göre isim verilirdi. Alipaşa adı, paşalara yakışacak kadar güzel olduğunu anlatmak için verilmiştir. Alipaşa pilavı etli veya tavuklu yapılabilir. Pilavında pirinç yerine bulgur kullananlar da var.
Bunun yerine kurutulmuş yapraklar kullanılır. Köftenin lezzetinin sırrı kızartma şeklindedir. Patates kızartması da eti çok sevildiği için ekledim. Biz en çok köftelerin kızarmış halini beğendik. Ben sosla pişirmedim. İstersen yapabilirsin. Her şey tercihlerle ilgili. Ama ben yine de bu şekilde et yapıyorum.
Çünkü lezzetli bulundu.
Gelelim sırrına:
Ali Paşa Pilavı Tarifi İçin,
1/2 saat pirinç ve sıcak su koyuyoruz. Tereyağını bir pirinç ocağına koyun ve eritin. Eriyince yağ ekleyin. Erişte pişiriyoruz.
Pirinç eklemekten kaçının. Pirinci eriştenin içine döküp tuz atarak kızartıyoruz. 3 su bardağı sıcak su ekleyip çok kısık ateşte pişirin. Ateşlenmesine izin verdik.
Köfte için soğan koyuyoruz, eti galeta unu, tuz, kimyon, karabiberle birlikte yere atıp toplar yapıyoruz.
Üzerlerine un döküp her yerden un alıyoruz. Tavayı yağda yıkayıp iki tarafını da kızartın.
Kızarmış domateslerin içine sarımsağı kesiyoruz, bir çay kaşığı sıvı yağ ekleyip pişiriyoruz.
Kızarmış köfteleri ekleyin ve sos emilene kadar pişirin. Küp şeklinde doğradığımız patatesleri kavurup hazırlıyoruz. Servis hazırlığı:
Pilavı kek kalıbına koyun, ters çevirin ve servis tabağına alın.
Altlarına patates kızartması, yanlarına köfteler koyup süsleyerek servis yapıyoruz.
Ali Paşa Pilavı hazır.
Afiyet olsun!
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]