Börek dolgusu ne olursa olsun her yaştan insanın severek yaptığı ve fırında pişerken severek yaptığı bir börektir. Tabii ki en lezzetli anne böreği. Genellikle süzme peynirden yapılan, sade ya da peynirli, mayalı ya da mayasız ama yumuşak olan anne böreklerinin tarifini sizlerle paylaşacağız. Üstelik kabarık ve mayasız kekler elde etmek için paket kabartma tozu harcamanıza ve böreğin tadını buruklaştırmanıza gerek kalmayacak.
Annemin böreği tarifi
Dersler
- 2 yumurta (1 sarısı)
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 125 gram eritilmiş tereyağı
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 poşet kabartma tozu
- mümkün olduğunca un
en iyi malzemeler
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı yoğurt
- Susam
- kimyon
yapılışı
/ Yukarıda bahsettiğimiz malzemelerle hamur işleriniz yumuşacık olacaktır. Doğranmış bir macun almak istiyorsanız, 1 çay kaşığı sirke veya 1 çay kaşığı kabartma tozu ekleyebilirsiniz. /
Öncelikle yumurtaları, eritilmiş margarini, yağı, yoğurdu, tuzu ve şekeri bir karıştırma kabına alın ve karıştırın. Daha sonra elek yardımıyla kabartma tozu ve unu kontrollü bir şekilde ekleyin. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettikten sonra üzerini streç film ile kapatıp 15 dakika dinlendirin.
Süre sonunda ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Elinizle yuvarladıktan sonra avucunuzun içinde hafifçe bastırarak açın ve D şeklinde kapatın.Yağlı pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin.
Pürüzsüz bir doku elde edene kadar yumurta sarısı ve sütü yüzünüze karıştırın. Daha sonra bir fırça yardımıyla keklerin üzerine sürün. Üzerine susam veya siyah fasulye serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
/ İçi için rendelenmiş beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozu karıştırıp avucunuzun içinde bir parça hamur açıp ortasına koyun ve D harfi şeklinde kapatın.