Arabaşı – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

İbrahim bey yöresel bir lezzetle kampanyamıza katıldı. emeğinizin sağlığı.

Kültürel değer: Bu yemeği doyana kadar yemedik. Doymak için yemek yapmadık. Diğer yemeklerden belki de en büyük farkı bu. Ancak en zor yemeği hazırlamak kadar emek, sabır ve emek isteyen bir yemektir. Bu bizim ne akşam yemeğimiz ne de öğle yemeğimiz. Soğuk kış akşamlarında gecenin son saatlerine kadar saklardık. Sonbahar gelince mutfaklarımıza koymaya başladık. Bozkır kentlerinde kışın bu yemeğin yapılmadığı mutfağı bilmiyoruz. Ta ki köz soframıza düşene kadar. Bahar gelince bu yemeği unutun. Yazı özlemeye başladık. Kış da olsa yemek pişirebiliriz diyerek. Arabaya adına bakıp Arabistan’dan geldiğini düşünmeyin. Soğuk kış gecelerinin sıcacık havasını getiren tramvay çorbasıdır. Nedense çok sık hatırlanmıyor. Kışın her gece bir evde kalır. Taşıma adı nereden geldi? hiç merak ettiniz mi? Arapların böyle bir aşısının olmadığı biliniyor… Hepimiz biliyoruz. Kış günlerinde yiyecek olarak tadacağız, sıcak ülkelerde yaşayan Arapların poleni diyeceğiz. Ne olmayacak… peki ne olacak? Ve bilindiği gibi, Arababaşı her şeyden önce Arapların aşısı değil. Bir Arap sıcağında kıvamı kaynayan sıcak çorbayı nasıl içer? • Arabanın yemek yapmakla bir ilgisi yoktur. Yani ara aşı da değil… Bu çorbanın adı yine aklımıza geliyor. Arabachi, birlik ve beraberliğimizden doğdu. Bildiğiniz gibi aynı yaştaki arkadaşlar ve arkadaşlar zaman zaman yemekli davetlerde bir araya gelirler, baba geceleri düzenlerler ve bu davet; Bu akşam çorba içeceğiz.. onlar yapar! İşte bu sofralarda noksanlık ve fazlalıkların ortaya çıkmaması ve sira gecelerine katılanlar arasında zengin-fakir ayrımının kalkması için herkesin rahatlıkla yiyip içebileceği çorba belirlenmiş ve çorba çorba haline gelmiştir. içilebilir. Haftada bir veya belli bir ARA ile yapılan sıra dediğimiz bu kış gecesi toplantılarında yemek yerine çorba yenilmeye başlanır.Arabaşı çorbası İç Anadolu bölgesine özgü yöresel bir yemektir. Özellikle Konya, Karaman Kayseri ve Yozgat yörelerinde çok bilinen ve sevilen bir yemektir. Arbeşi, tavuk etiyle pişirilen ve sıcak olarak hazırlanan, tepsiye dökülen ve soğuyan hamurla servis edilen bir çorbadır. Hamurun çorbaya kaşıkla batırılıp yutulmasıyla yaşayan ve yaşatılan bir kültür değeridir. Daha önce hiç yemek yememiş olanlar sepetini yutmakta zorlanabilirler.Evet doğru duydunuz bu yemek çiğnenmez yutulur. Arabaşı, Konya ve çevresinde birkaç farklı yemek mekanına sahiptir. Daldırma sırasında hamuru kaseye düşüren ve kesilen hamuru cepten çıkaran ve kaşığa alınan kişi kabul etmiş sayılır ve bir sonraki sepet için ceza alır.

arabaşi

Arabasi tarifi malzemeleri

Tavuk veya horoz eti, tercihen tavşan, hindi ve keklik eti, araba çorbasını daha çekici hale getirir.
Yarım kilo tereyağ.
Kurutulmuş acı biber yaklaşık 10 adet.
Tercihe göre 1 tatlı kaşığı acı biber veya biraz daha fazla ısı arttırılabilir.
10 bardak et suyu
Biz,
Limon
Ve

Arabshi tarifi nasıl yapılır?

Arabshi çorbası iki bölümden oluşur: Arabasi ve hamur.

çorba:

Büyük bir tavada tereyağını eritin. Unun bir kısmını tavaya dökün ve kahverengi olana kadar (beze şeklinde) kızartın. Bu kavrulan un geniş bir tencereye alınır. Daha önce kaynattığımız tavuk suyunu yavaş yavaş karıştırarak tencereye dökün. Un çorbası kıvamına getirilir. Kurutulmuş biberleri, tuzu ve yeteri kadar suyu ekleyin. 45 dakika kaynatın. Haşlanmış tavuk doğranıp bu suda et haşlanabilir veya daha sonra çorba servise sunulduğunda ilave edilebilir. Çorbada yenildiğinde içine limon sıkılabilir, acı biber eklenebilir ve bununla birlikte salatalık turşusu yenilebilir.

hamur işleri:

Bir kapta unu ılık suyla kaplayın. Daha sonra bu bulamaç tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir süre pişirilir. Belli bir kıvama geldikten sonra 1,5 cm kadar oluyor. Kabarık döküldü. Hamuru soğumaya bırakın. Salça, kaseye konulan çorba arabasına tahta kaşıkla batırılır ve çorba suyu ile çiğnenmeden yutulur. Mide ve bağırsak tembelliğine faydalıdır. Damakta eşsiz bir tat bırakan bu sıcak ve baharatlı çorbanın tadını merak edenleri, çiğnemeden nasıl yenir diye düşünenleri, tokluk için değil de içilen bu çorbanın tadını çıkarmak isteyenleri bekliyoruz. Türk dilinin başkenti Kerman Vilayeti’nde atıştırma amacıyla. Şimdi 2009 sezonunun sona erdiği 2010 kışına doğru.

İbrahim Soma’nın yazdığı

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın