Ayva dolması – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Bugün benim gibi et sevenler için mükemmel bir tarifim var. Ayva reçelinden, pudinge, börekten bisküviye, jöleden pek çok tarif hazırladık. Bugünkü tarifimiz Osmanlı döneminden beri çeşitli şekillerde yapılan ayva dolması. Eskiler, bir kişinin tadına baktıktan sonra ağzının tadını gerçekten bildiğini söylerler.

Ben biraz keçiboynuzu pekmezi ile pişirip, biraz da pekmezle tatlandırmayı seviyorum. Ayva şeker ilave edilmeden pişirildiğinde yüksek şeker içeriğine sahip değildir ve ilk denemede tatlı servis etmekten çekinirseniz biraz su ve tereyağı ile pişirebilirsiniz. Ama sofraya biraz pekmez koyup bir lokma da olsa pekmez ekleyip denemenizi tavsiye ederim.

Ayvayı dilerseniz kabuklarını soyarak da pişirebilirsiniz ancak incecik, soyulmuş ayvalar piştiğinde kabuğunun varlığı belli olmaz. Bu şekilde pişirirseniz çabuk pişmelerini ve dağılmalarını da önlemiş olursunuz.

İçini alırken kavun kaşığı olarak da bilinen paris kaşığı kullanırsanız hem altını delme riskinden kurtulmuş olursunuz hem de sebzeleri oymaktan daha rahat etmiş olursunuz. Pek çok sebze ve meyvede rahatlıkla kullanabileceğiniz mutfak araçlarından biri olduğu için içini doldurmak için kaşık almayı düşünmeyin.

Aşk…

Ayva dolması tarifi malzemeleri

    6 adet orta boy ayva ekmeği 250 gr. Orta yağlı kıyma 1 orta boy kuru soğan 1-1,5 çay bardağı pirinç 1 yemek kaşığı biber salçası 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz Tuz Karabiber Yenibahar

Pişirmek için:

    4 yemek kaşığı pekmez 2 yemek kaşığı nar ekşisi (ekşi suyu değil) Su

HAZIRLAMA:

Ayvaları yıkayın, bıçak yardımıyla kapaklarını ve diplerini tencereye sığacak şekilde üst kısımlarını kesin, ayvaları delmemeye dikkat ederek bir paris kaşığı ile içini çıkarın. Hazırladığınız ayvaları içi su dolu geniş bir kaba atın ki kararmasın. Soğanı ince ince doğrayın, kıyma, pirinç, salça, maydanoz, tuz, karabiber, yenibaharı ekleyip yoğurun. Ayvaları sudan çıkarıp süzün ve hazırladığınız harçla doldurun. Tencereye koyduğunuz ayvaların kapaklarını sıkmadan kapatın. Ayvaların yarısından biraz fazlasını su ile doldurun ve üzerine nar ekşisi ve nar ekşisi gezdirin. (Bu noktada dilerseniz biraz daha yağ veya tereyağ ekleyebilirsiniz ama ben gerek duymuyorum) Ayvalar yumuşayana kadar pişirin (çatalla kontrol edebilirsiniz, çatal rahat giriyorsa sorun değil) ) ve pirinç iyice pişirilir. Arzuya göre maydanoz ve pekmezle servis yapın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın