Merhaba sevgili arkadaşım,
Bu hafta kahvaltı tarifleriyle tam istediğim gibi iletişim kurduğumuz bir hafta oldu 🙂 Sevgili Adilen’in gelmesiyle uzun zamandır bloğa eklemek istediğim bazlama tarifini ölçülerine göre hazırladık. Mükemmel bir şekilde pişirilmiş ve içte ve dışta iyi dengelenmiş mükemmel bir gözleme yediğimizi söylemeliyim.
Genelde tek başıma çalıştığım için prodüksiyon fotoğrafları çekmek zordu. Bu sefer iki kişi olunca fotoğraf çekerken biri hazırlamış diğeri adım adım ölçüleri yazmış 🙂 Diğer tariflerde sorun olmasa da hamurdaki un yüzünden fotoğrafta sorun var 🙂
Neyse gelelim bezelye yapmanın önemli püf noktalarına…
Öncelikle diğer ekşi hamur türlerinde olduğu gibi yoğurma ve mayalanma çok önemlidir. Daha önce burada hamur mayalandırma püf noktaları yazmıştım. Linki şu şekilde bırakıyorum 🙂
Diğer önemli nokta ise hamurun yumuşak kalması ve hamurun yuvarlanması. Verdiğim ölçülerde 6 ile 8 paslam arası vardır. Hamur 1,5-2 cm kalınlığında açılır ve ikinci mayalandırma işlemine geçilir.
Son ve en önemli püf nokta ise çatının alt kısmının çok alçak olmasıdır. Pişirme sırasında tabanı şişmeye başlar, ancak ocak açıksa yüzeyi kırmızı ve içi çiğ olabilir. Bu nedenle dairesel hareketlerle ve kısık ateşte pişirilmelidir.
Kızartma sırasında dışı ısıyla temas ettiğinden sertleşir. Piştikten sonra üzerini bezle örterseniz kendi buharıyla biraz yumuşayacaktır.
Şimdi eğlenelim.
Aşk…
İçerik Tablosu
Balzamik tarifi için malzemeler
- 5,5 su bardağı un 1 paket instant maya 3 yemek kaşığı tuz 1 su bardağı yoğurt 1 su bardağı su 1 büyük boy yumurta ½ çay bardağı sıvı yağ Hamuru toparlamak için 3-4 yemek kaşığı un
Nohut tarifi nasıl yapılır?
5 su bardağı unu karıştırma kabına alın. Yumurta, yoğurt, sıvı yağ, maya, su ve tuzu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yoğururken gerekirse 1/2 su bardağı un ekleyin, birleştirin ve un tezgahına aktararak 5 dakika daha yoğurun. Hamurun üzerini streç filmle kapatıp bir saat dinlendirin. Mayalanan hamuru, hazırlayacağınız büyüklüğe göre 6 veya 8 eşit parçaya bölün ve elinizle yuvarlayın. Unlanmış tezgahta merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünden biraz daha küçük açın. (Oklava veya elinizle de yapabilirsiniz) İyice açılan bazlamaların üzerine un serpin ve 15 dakika daha kabarması için dinlendirin. Kalın çelik veya teflon tavanızı büyük ocağa alın ve altını en düşük ayara getirerek ısıtın. Tavayı yağlayın ve fazla yağı bir kağıt havluyla alın. Gözlemeyi tavaya yerleştirin ve ilk yüzeyi 1 dakika pişirin. Şişmeye başlayan bazlama diğer tarafa çevrilir. Bu şekilde, her iki tarafı da her dakika çevirerek kızartın. Pişen ekmeği masaya alın, üzerini örtün ve diğer bazaya geçin. Tüm bazlar bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Ilık veya soğuk olarak servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]