Merhaba sevgili arkadaşım,
Yeni yıl için hazırladığım tavuğun tadı o kadar güzeldi ki artıkları değerlendirmeye karar verdim.
Mesela benim yaptığım tavuk ciabatta tarifi, yılbaşı için yaptığım tavuk dolmasından yapılmıştı. Arta kalan tavuğu bu aparatla temizleyip buzdolabına attım. Ve iki gün sonra çıkardığımda ilk günkü kadar tazeydi.
Sefer öncesi süpürme nedir? Bize ne sunuyor? Kısaca belirteyim…
Vakum aparatı ve poşeti sayesinde gıdaların ömrünü önemli ölçüde uzatabilir, gıdaların kalitesini koruyabilir, derin dondurucuda donma etkisini azaltabilir, gıda israfını ve maliyetini azaltabilirsiniz.
Vakum paketleme, kapalı kaplardaki havanın büyük bir kısmını emer ve kapalı kaplara taze hava girmesini engeller, bu da oksidasyonu önler ve böylece gıdanın ömrünü uzatır. Vakum paketleme, genel tat ve kalitenin korunmasını sağlar.
Ayrıca havada mikroorganizmaların üremesini de engeller ve bu sayede aşağıdaki durumlarda ortaya çıkan sorunların önlenmesine katkı sağlar:
Küf – Küfler, düşük oksijenli ortamlarda büyüyemez; Bu nedenle, vakum paketleme esas olarak küf oluşumunu engeller.
Mantarlar – Bozulma sonucu oluşur ve bu kendini koku ve tat değişikliği ile gösterir. Mantar büyümesi su, şeker ve orta derecede ısı gerektirir. Ayrıca havasız ortamda yaşayamaz. Soğutma mantar oluşumunu azaltırken, derin dondurma ile mantar oluşumu tamamen engellenir.
Bakteriler – hoş olmayan bir koku, renk bozulması ve/veya yumuşak veya yapışkan bir doku oluşturur. Doğru ortamda Clostridium botulinum’a (botulizm – gıda zehirlenmesine neden olan organizma) neden olurlar. Havasız bir ortamda hoş karşılanır ve tat veya koku değişikliği ile algılanamaz. Nadir olmasına rağmen çok tehlikeli olabilir.
Vakum paketleme gıdaların bozulmasını tamamen engelleyemez ancak bu süreyi oldukça uzatarak gıdalarınızın ömrünü uzatır.
Salı günü görüşmek üzere sevgiler…
İçerik Tablosu
Tavuk ciabatta tarifi için malzemeler
- 2 adet ciabatta ekmeği 1 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri 8 ince dilim ızgara tavuk zeytinyağı 1 diş sarımsak dereotu
Tavuk ciabatta tarifi nasıl yapılır?
Ciabatta ekmeğini enlemesine iki parçaya kesin ve fırın tepsisine yan yana dizin. Sarımsağı ezin, zeytinyağı ile karıştırın ve karışımı bir fırça ile ekmeğe uygulayın. İnce tavuk şeritlerini ekmeklerin üzerine dizin. Mozzarella peynirini tavukların üzerine serpin. Son olarak dereotu serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında mozzarellalar kızarana kadar (5-10 dakika) pişirin. Sıcak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]