Crumble veya Crumb pie’nin tanımı Larousse Gastronomique’de şu şekildedir. Hamur ile tepesinde elma ile yapılan bir İngiliz spesiyalitesi.
Burada önemli olan hazırladığınız hamurun kırıntı kadar hafif olması o yüzden kesinlikle hamur yoğurmuyoruz. Yoğurursak tereyağ elimizin sıcaklığından dolayı eriyecek ve sıvı hale gelecektir. Bu, olması gerekenden daha fazla un aldığı ve piştiğinde beton gibi olduğu anlamına gelir.
Oldukça pratik olan bu tatlıyı verdiğim püf noktalara göre hazırlarsanız yaklaşık bir saat içerisinde sorunsuz bir şekilde mükemmel bir yaz tatlısı hazırlayabilirsiniz.
Ayrıca havaların ısınmasından o tereyağını eriteceğimi düşünüyorsanız hamur karışımını mutfak robotunda topak topak bir hale gelinceye kadar çekebilirsiniz bu da işinizi kolaylaştırır.
Önümüzdeki günlerde kırmızı meyveli versiyonunu yapmayı düşünüyorum.
Aşk…
Elmalı kısım için:
- 500 gr elma (yeşil ve sert olmalı) ½ su bardağı toz şeker (çıtır olmasını istemiyorsanız pudra şekeri) 1 çay kaşığı tarçın
Kırıntı hamurunu hazırlamak için:
- 1 su bardağı un 75 gr soğuk tereyağı (küp şeklinde kesilmiş) ½ su bardağı toz şeker ½ su bardağı fındık 1 porsiyon dondurma
İçerik Tablosu
Turta kırıntısı (Crumble) tarifi nasıl yapılır?
- Un, tereyağı ve şekeri bir kapta karıştırın. Karışımın bir kısmını avucunuzun içine alın. İki elinizi birbirine sürterek (ezmeden) karışıma ufalayın. Bunu hızlıca yapın ki karışım yağ erimeden kırıntılara dönüşsün. Hazırlanan kırıntıları soğuyana kadar buzdolabına koyun. Elmayı zar büyüklüğünde doğrayın. Üzerine fındık, şeker ve tarçını ekleyip karıştırın ve fırın tepsisine yayın. Elinizle hafifçe bastırarak soğumuş kırıntıları kaplamak ve yumuşatmak için dökün. 200 derecelik fırında altın rengi alana kadar pişirin. Pişen böreği dilimler halinde kesin ve karamel sos ile süsleyin. 1 top dondurma ile servis edilir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]