Merhaba sevgili arkadaşım,
Magi ile tatma gezimizin bir sonraki durağı olan Denizli, en çok ilgimizi çeken şehirlerden biriydi. Çünkü bu geziye başladığımızda Denizli denilince akla sadece Pamukkale ve Buldan geliyordu. Diğer gezilecek yerler ve ne yenir diye pek bir bilgim yoktu ama sizlerin yorumları ve beni karşılayan sevgili takipçim Nurkan sayesinde daha önce bilmediğim tatları denediğim ve tamamen öğrendiğim harika bir program hazırladık. yeni bilgi. Denizli’nin meşhur lezzetlerini keşfettiğimiz gezimize bakırın harika ikramları ve çeşit çeşit börekleriyle gönlümü fetheden Birlik Börek Restaurant’ta enfes bir kahvaltıyla başladık.
Sıra Denizli’yi keşfetmeye geldiğinde, Festival Mekanı adına yakışır, cıvıl cıvıl bir meydan olan Bayram Mekanı’ndan yürümeye başladık. . Kenarları karanfil dişleriyle işlenmiş harika bir tabak aldım kendime 🙂
Kaleiçi’ne doğru devam ettik ve atölyelerin yanından geçerken bakır levhalar dikkatimizi çekti. Dükkana girdiğimizde bakır levhaları görünce şaşırdı. Emekli öğretmen ve Denizli sevdalısı Şerif Bey mesleği gereği yıllarca farklı şehirlerde yaşamış, emekli olduktan sonra Denizli’ye yerleşmiştir. Pirinç işini o kadar çok seviyor ki bu tezgahta büyümek istiyor.
Yürüyüp sohbet ettikten sonra acıkmaya başladık ve Kaleiçi’nde bulunan Gazezoğlu Pide’de durup et ve pide yedik. Pide ekmeğinin üzerine sürülen el yakacak kadar sıcak tereyağının ve yanında içtiğimiz ayranın tadı hâlâ kulağımda.
Yemekten sonra dolaşmaya devam ettik ve Canar Becak’ta kendilerine ait bitmemiş bıçakları gördüm. O kadar beğendim ki hemen kendime ve iki kişiye daha hediye almaları için sipariş verdim. Bıçak benim gibi yemek yapmayı sevenlerin tutkusudur, tüm Türkiye’de meşhur olan Yatağan bıçağını almadan dönmek olmaz 🙂
Akşam ünlü dondurmalı irmik helvasını yemek için Hacı Arif’i ziyarete gittik. Burası Türkiye’deki ilk mağazaydı ve şimdi üçüncü kuşağın katılımıyla büyüyerek Türkiye’nin hemen her yerine yayılmış durumda. Lokumdan reçele, irmikten kuru yemişlere kadar pek çok çeşidi tattık. Balkabağı tatlısı başta olmak üzere irmik helvası ve narlı lokum favorilerim oldu.
Maggi ile Lezzete Yolculuğum’un en sevdiğim kısımlarından biri, keşfettiğimiz memleket pazarlarında alışveriş yapmak. Burada yöresel lezzetler, rengarenk baharatlar, taze sebze ve meyveler arasında dolaşmak bir keyif. Her renk ve her koku, tamamen yeni tarifler için ilham kaynağım. Hatta oradan aldığım harika haşhaşlı kekler bile yaptım 🙂 Artıkları buzdolabında saklıyorum ve muhtemelen kendim yapacağım.
Denizli’ye market alışverişi sonrası giderseniz, uğramadan dönmemenizi şiddetle tavsiye ettikleri Kebapçı Enverde’ye denk geldik.
“Çatalsız” olarak da bilinen meşhur Denizli fırın kebabının nasıl yapıldığını ve neden çatalsız dendiğini öğrendiniz. Denizli’nin meşhur Zafar Gazuzunu ve lezzetli kebaplarını ilginç sohbetler eşliğinde keyifle yedim. Denizli’ye yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.
İkinci gün devam ederek tüm dünyada dokumacılığıyla ünlü Buldan’a gitmek için yola çıktık. Oradaki durağımız Evliyazade Sarayı idi. Hala el yapımı dokuma tezgâhlarını görebileceğiniz ve Buldan bezinden yapılmış enfes ürünleri satın alabileceğiniz bu şirin ve küçük saray, mutlaka gezilecek yerler listenizde yer almalı. Sizi hayatın koşuşturmacasından kısa bir süreliğine de olsa uzaklaştıran hoş bir atmosfere sahiptir.
Hediyelerimizi aldıktan sonra akşam yemeği ve Elmaly Bed’in ünlü tahinini tatmak için Tavas’a uğradık. Elmalı Pide’de dolmalı börekli pide yapımını ustasından öğrenmek çok güzel oldu. Kendi yaptığım ekmek bile ustanın beğenisini kazandı 🙂 Tahin, ceviz ve balla servis edilen bu pideyi mutlaka tatmalısınız. Yiyemediklerimizi ekip olarak topladık ve bir hayli otele götürdük 🙂
Denizli’deki son günüm benim için unutulmazdı. Dünyada eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan Pamukkale’ye gitmek için sabah erkenden otelden ayrıldık. Pamukkale hakkında çok şey duydum ve çok fotoğraf gördüm ama görünce neden UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini daha iyi anladım. Saf beyazlığı ve pamuksu görünümüyle kalkerin içindeki ılık sularda yürümek eşsiz bir deneyimdi. Aslında fotoğraf çekmeden yürüyemiyorum desem daha doğru olur 🙂
Hieropolis antik kentinde yer alan Antik Havuz, berrak manzarası, yıllara dayanan tarihi ve manzarasıyla insanları ne kadar soğuk olursa olsun suya atlamaya davet ediyor. Yüzyıllardır korunan tarihi güzelliği ve muhteşem yapısıyla antik tiyatro insanı bambaşka bir zaman dilimine götürüyor.
Pamukkale’de bana eşlik eden ablam Vigen ile Denizli’nin en leziz yöresel yemeklerini hazırlamak için onun evine gittik. Vision’ın ablası çok yetenekli ve tam bir teknoloji teyzesi 🙂 Instagram ve Facebook başta olmak üzere sosyal ağları çok aktif kullanıyor.
Eve geldiğimizde Denizli’nin meşhur tarhana topunu, yahni yahni ve patlıcan dolmasını bir arada yaptık. Tabi biz gelirsek diye önceden hazırlayıp hazırlayın 🙂 Gerçekten de davet ettiği misafirler Denizli’ye özgü farklı tatlar getirdiklerinde soframız neşe ve bereketle doldu. Masada darı ekmeği, patlıcan cenazesi, meşhur çömlek mührü, kişk gibi pek çok şey vardı. Emekleriniz ve keyifli sohbetleriniz için teşekkürler 🙂
Bu gezi sırasında bilgi ve deneyimlerini benimle paylaşan, dükkanlarını ve evlerini açan birçok güzel insanla tanıştım ve ülkemizin dillere destan misafirperverliğini yaşama fırsatı buldum. Şehir hayatının koşuşturmacasında bazen atladığımız küçük paylaşımların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırladım. Lezzet Yolculuğu sayesinde daha çok insana bu güzellikleri yaşatacak olmanın heyecanını yaşıyorum.
Tadım yolculuğu hepimiz için farklı şehirlerde ve kültürlerde devam etsin.
Gazioğlu Beta
Kaleiçi / Denizli
Tel: 0258241076
Şerif Demirel Bakır Atölyesi
Fırıncılar Cad. No: 29 Kaleiçi / Denizli
Tel: 0537401 36 58
Çınar bıçağı (Yatağan bıçakları)
Tel: 0530408 10 95 Denizli
hacı şerif
Permere, 201000 Denizli
Tel: 1 938 444
Kebapçı Enver
Saraylar Mh. Sarayköy Caddesi 20, Denizli
Tel: 02582612394
Evliyazade ve Buldanevi Sarayı
4 Eylül Mahallesi Erensoy Sk. No: 19 Boldan / Denizli
Tel: 0258431 42 69
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]