Diyette makarna … yiyebilir miyim, yiyemez miyim?
Makarnanın menşei tam olarak Çin veya İtalya’da belirlenemese de bazı kaynaklar MÖ 1700 yıllarında Çin’de makarnanın tüketildiğini belirtirken, diğerleri kaşif Marco Polo’nun MÖ 1700’de yanında “spagetti” adı verilen bir makarna türü getirdiğini gösteriyor. 1292, Çin gezisinden sonra. İtalyanlar ise o dönemde İtalya’da makarnanın zaten tüketildiğinden bahsediyor. Arap tarihi kaynaklarında makarnanın 10. yüzyılda tüketildiği tespit edilmiştir.
Araştırmalara göre makarna tüketiminde dünyada beşinci sıradayız ve ilk sırada ABD, Brezilya, Rusya ve İtalya önümüzde. Ülkemizde makarna yaklaşımları farklıdır. Ana yemek olarak görülmediği ve sos bilgimiz fazla olmadığı için pek tüketilmez. Ayrıca, özellikle doğuya yöneldikçe erişte yerini pirince bıraktığı için genel tüketim düşüyor. Öte yandan birçok kişiye göre kilo aldıran besinler arasında makarnanın yeri değişmedi.Şimdiye kadar araştırmaya katılanların %50’si makarnanın kilo aldırdığına inandığını belirtti.
Pek çok kişi kilo vermek isterken ekmek ve makarnanın diyette yer almayacağını düşünür ve diyet yaparken bunları hayatından çıkarır. Mesela “ekmek, makarna vs” diyete başlasak kesinlikle “tüketmiyorum” diyecekler. Ekmek, makarna vs. Yağları istediğimiz gibi kaybetmeden kilo veremeyeceğimizi bilmeliyiz ve vücutta birçok metabolik bozukluk meydana gelebilir. Bunun sonucunda diyabet, kolesterole bağlı kalp ve damar hastalıkları ve gut gibi ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. bu nedenle tahıllı ekmek ve makarna gibi sağlıklı karbonhidrat kaynaklarını beslenmemize dahil etmeliyiz.Diyetimiz Bunları doğru miktarda tükettiğimizde kilo kontrolünde fayda sağlar.
Makarna, özellikle tam buğday unu veya tam buğday unu, yulaf ve mısır unundan yapılan makarna, sağlıklı beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gereken bir besindir. Bu konuda önemli olan günlük tüketilen sos miktarının ve sos miktarının belirlenmesidir. Günde ne kadar makarna tüketmeliyiz sorusunun genel bir cevabı yoktur. Bu miktar kişinin karbonhidrat ihtiyacına göre belirlenebilir.
Diyet yaparken tok kalmak çok önemlidir. Tokken porsiyon kontrolünü daha kolay hale getiriyoruz, yemek sonrası atıştırmalıklara ve maceralara daha kolay hayır diyebiliyoruz. Bu nedenle makarnayı az pişmiş ve sıcak olarak yemenizi tavsiye ederim. Erişteler sıcakken tok olduğunuzu sonradan fark etmenizi sağlıyor. Ve özellikle şeker sorunu olan kişiler sıcak erişte yediğinde kan şekeri hızla düşebilir. Ancak sıcak erişte, insülin direncini ve şeker hastalığını azaltmada iyi bir besindir.
Makarnayı kalori bombası yapan şey malumunuz sosudur. Bir seferde iki veya üç kat aldığınız enerjiyi artırabilecek sos ve makarna miktarına dikkat ettiğinizde makarna keyifle tüketeceğiniz bir diyet gıdası olabilir. 100 gram makarna yaklaşık 350 kalori içerir ve bu miktar neredeyse 5 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Günlük ekmek tüketiminizi planlayarak makarna tüketebilirsiniz.
Aynı miktarda makarna yiyor olsanız bile, kullandığınız malzemeler yaptığınız makarnadaki kaloriyi ve yağı en az iki ila dört kat artırabilir. Kremalı ve tereyağlı soslar yerine domates, peynir, sebze, yoğurt ve zeytinyağı ile hazırlanan soslar her zaman daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle dışarıda, kafelerde yenen makarna sandığımızdan daha fazla kalori içerebilir. Diyet yaparken evde makarna yapmak en iyisidir.
Makarna yeme ve hazırlama miktarını ve zamanını kontrol ettiğimiz sürece diyette asla yasaklanamaz.
Yazar: Diyetisyen Beste Alimert
Kabak ve havuç ile tam buğday makarna tarifi
(iki kişi için)
İçerik Tablosu
Diyette makarna … Yemeli miyim yememeli miyim? Tarif malzemeleri
- 1 kabak 1 havuç 1 diş sarımsak 2 çay kaşığı zeytinyağı Tuz dereotu isteğe bağlı 100 gr mozzarella peyniri 200 gr haşlanmış tam buğday makarna
Diyette makarna … Yemeli miyim yememeli miyim? Tarifi nasıl yapıyorsun?
Kabağı yıkayın, üstünü ve sapını kesin ve mandolin, değilse bıçak yardımıyla uzun ince dilimler halinde kesin. Havuçları soyun, yıkayın ve kabakla aynı kalınlıkta doğrayın. Bir diş sarımsağı ince ince doğrayın. 2 yemek kaşığı zeytinyağında bir tutam tuz ekleyerek havuçları soteleyin, yumuşayan havuçlara kabak ve sarımsağı ekleyip sotelemeye devam edin. Kabak yumuşadığında kızarmış sebzeleri ocaktan alın. Makarnayı haşlayıp süzün ve sotelediğiniz sebzelerle karıştırın. Dereotunu ince ince kıyın, dereotlu mozzarellayı ekleyin, ılık makarnayı ekleyin ve servis yapın.
Tarif: Nilay Tulum
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]