Merhaba sevgili arkadaşım,
Evimizde yine tatlı bir telaş var. Doğduğum, büyüdüğüm ve kaybettiğim Anadolu yakasına ailece taşınmayı planlıyoruz. İşten fırsat buldukça ya internetten ev ararım ya da emlakçılarla telefonda konuşurum. Elbette, ev arayan herkesin bildiği gibi, bu iş inanılmaz derecede bunaltıcı ve kafa karıştırıcı. Zaman zaman iş ve keyif için mutfağa atıyorum kendimi ama yetmiyor sanırım… Umarım bize uygun evi buluruz.
Yıllar önce Üsküdar’da seyyar bir tatlıcıda Şam tatlısı yemiştim. Bildiğiniz gibi hem jenerik şeker hem de Şam şekerini birlikte satıyorlar 🙂 Bu şekerlerin orijinalini yiyenler bilir, ev hanımları gibi yoğurt veya revani şekerine benzemezler. İnce ve hafif hazırlanır. Bu nedenle tatlıyı verdiğiniz ölçülerde hazırlamak için ne çok küçük ne de çok büyük bir fırın tepsisi kullanın. Tatlının kalınlığı 2-3 cm olmalıdır. Kullandığım borcamın ölçüsü 30-35cm idi. Ve tatlıyı eşit dağıtmanın çok önemli olduğunu kesinlikle unutmayın, aksi takdirde eşit pişmez.
Aşk…
İçerik Tablosu
Şam dondurması tarifi malzemeleri
- 1 yumurta 1 su bardağı toz şeker 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 su bardağı yoğurt 4 yemek kaşığı pekmez 1 su bardağı un 2 su bardağı irmik 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Bir içki için:
- 3 su bardağı şeker 2,5 su bardağı su 5-6 damla limon suyu
yukarı:
- 1 su bardağı fındık veya soyulmamış tuzlu fıstık
serviste:
- 1 dilim carte d’or marasch dondurma
Dondurmalı Şam tatlısı nasıl yapılır?
- Yumurta ve pudra şekerini köpürene kadar çırpın. Yoğurt, sıvı yağ ve pekmezi ekleyip çırpmaya devam edin. Son olarak un, irmik ve kabartma tozunu ekleyip düşük devirde 1-2 dakika karıştırın. Orta boy dikdörtgen veya kare bir tepsiyi (Pyrex de kullanabilirsiniz) 1 yemek kaşığı katı yağ ile yağlayın. Şeker karışımını Dione’ye dökün ve 30 dakika dinlendirin. Fındık veya antep fıstığını yaklaşık 3 cm arayla şekere batırın. Tatlı dinlenirken küçük bir şerbet tenceresinde su ve şeker kaynatılır. Koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ekleyip 2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altın rengi alana kadar pişirin. Sıcak tatlıyı fırından çıkarın (bu arada kavurucu sıcaklığı kaybolacaktır) ve üzerine şerbetin tamamını dökün. Şerbetinden soğuyan tatlıyı dondurma ile servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]