Merhaba sevgili arkadaşım,
Kısa ama dolu dolu bir tatilin ardından yine evdeyim ve bilgisayar başındayım. Bu kez gezimiz Dalaman’dan başlayıp Daça’ya kadar uzandı. Son iki günde Muğla’yı keşfe çıktık ama evde bir şeyler hazırlayıp piknik sepetimizi yanımıza aldık 🙂
Biz mola verdik mekanın tadını çıkardık, manzarası hoşumuza gitti 🙂 Tabi bu börekler teyzemin elinden özellikle kahvaltıda çıktı, adım adım yaparken fotoğrafladım. Genelde göz göre göre hazırlıyor ama bu sefer biz sizin için tüm malzemeleri ölçerek yoğuruyoruz.
Börek hamurlarının boyutu kullanılan un veya yumurtaya göre biraz değişebilir ama kıvamı aşağı yukarı aynı olacaktır. Bezenin daha kolay açılması için mutlaka bir süre dinlendirin.
Hamur katmanları arasındaki yağ, hamurun çıtır olmasını sağlar, bu nedenle her katmanı fırçalamayı unutmayın.
Aşk…
İçerik Tablosu
El yapımı etli börek tarifi için malzemeler
- 1 yumurta 1 su bardağı Türk kahvesi sıvı yağ 1 tutam tuz 1 paket kabartma tozu 1 su bardağı su 3 su bardağı un
arasında:
- 2 yemek kaşığı tereyağı (dolu) 2 yemek kaşığı sıvı yağ
İç harç için:
- 250 gram dana kıyma 1 adet orta boy kuru soğan 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz ve karabiber
yukarı:
- 1 yemek kaşığı kadar tereyağ
El yapımı etli börek tarifi nasıl yapılır?
İç harcı için soğanı yemeklik doğrayın ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı tavaya alın. Soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin. Kıymayı ekleyin ve suyunu salana kadar karıştırın. Tatlandırmak için tuz ve karabiber ekleyin ve ocaktan alın. Hamuru hazırlamak için un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alın. Elinizle karıştırın ve 2,5 su bardağı unlu suyu kaseye ekleyerek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan sağlam bir hamur elde etmek için yarım su bardağı unu azar azar ilave edip yoğurun. Hamur toparlanınca mutfak masasına alın ve 2-3 dakika daha yoğurun. Hamuru 12 eşit parçaya bölün ve elinizle yuvarlayın. Üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika dinlendirin. Unlu tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde beze açın. Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını yayın. İkinci bezeyi de aynı şekilde yapıp birinci bezenin üzerine yerleştirin. Aynısını üçüncü beze ile yapın. Son bezeyi de aynı şekilde açıp açtığınız bezenin üzerine yerleştirin (bu beze yağlanmayacaktır). 3 yufkayı toplam 4 kat olacak şekilde oluşturmamız gerekiyor, kalan 8 yufkayı da aynı şekilde açıp kenara alıyoruz. (Hepsini açıp kenara koymamızın sebebi aralarına koyduğumuz yağın biraz sertleşmesidir) İlk yaptığınız 4 yufkayı açın ve istediğiniz tepsi büyüklüğünde üst üste dizin. unlanmış bir masada kullanacağız. Hamuru uzunlamasına ikiye bölün, hamur karışımını fotoğraftaki gibi hamurun geniş kısmına koyun. Hamuru ve burnu yavaşça yuvarlayın. Yağlanmış tepsinin ortasına gül hamuru gibi yuvarlayarak koyun ve diğer hamura da aynı işlemi uygulayarak tepsiye dizin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 50 dakika altın rengi alana kadar pişirin. Dilimlenerek servis edilir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]