Mitolojik hikayesi olan bir bitki.. Bitkiler arasında enginara Cynara denmesinin sebebi Zeus’un aşık olduğu Cynara isimli kadına çok kızması ve onu enginar haline getirmesidir. İlk olarak Etiyopya’da üretilmiş ve Mısır üzerinden Avrupa’ya getirilmiştir. Şeref masasında yerini almaya başlar. Fransa Kralı VIII. Henry’nin doktoru bunun bir afrodizyak olduğunu ve kadınlara yasak olduğunu söylüyor.
Özellikle karaciğer ve safra olmak üzere vitamin ve mineral deposudur. Osmanlı diyetine 16. yüzyılda giren enginar, Akdeniz ve Ege’de yetişir. Yapraklarında 8 kat daha fazla vitamin vardır, kolesterolü düşürür. Güçlü gövdeli, yaprakları açılmamış ve siyah lekesi olmayanlar seçilir. Suya konularak birkaç gün saklanabilir. Pişirmeden önce yemeğin yün kısmı iyice yıkanır. Son elinizle sapı kahverengi olmayacak şekilde kesin ki ip kolayca çıkabilsin ve su ve limonun içine koy. Yemeği, iç harcı, zeytinyağı, kızartılmış, daldırma sosu yapılır.
Bu Eritilmiş Etli Enginar Dolması tarifine önce enginarları temizleyerek başlayalım. İlk olarak, içine koymak için bir kase limon suyu ve su hazırlayın. Çekimin üstü ve tabanı kesilir. Sapın ve kabuğun üstündeki yeşil kısım çıkarılır. Enginarın tepesi kesilir. Ortadan ikiye kesin ve kürk tarafını kırbaçlayın. Limon suyuna koyun.
Dahili olarak organize edilir. Soğanlar ince doğranmış veya rendelenmiş. Maydanoz doğranmış. Kıymanın içine soğan, pirinç, maydanoz, salça eklenip karıştırılır.
Kestiğimiz enginarların yarısının arasına kıyma çamuru doldurduğumuz yaprakların arasına. Diğer yarısı için de aynısı yapılır ve iki parça birleştirilir ve bir tencereye yerleştirilir.
Başlangıçlar da 3 cm boyunda kesilerek aralarına yerleştirilir. Üzerine zeytinyağı dökün ve suyun yarısını ekleyin. Plaka kapalı.
Pirinç pişene kadar kısık ateşte kaynatın.
Kıymalı Enginar Dolması hazır.
Yaprakları yırtılarak yenirler. Bu bir multivitamindir. Evet, merkez yemek yemek için en iyi yer. Afiyet olsun.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]