Ev yapımı peynir altı suyu – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Nehir’den sonra ek gıdaya geçtiğim günden beri kahvaltıda lor peyniri yapıyorum. Bunun için daha önce sizlerle bebe peynir ve lor tarifleri paylaşmıştım.

Ama konu lor peyniri ile bitmiyor, sütten kestiğimiz parçaları yoğurt veya limon ve sirke ile aldığımızda peynir altı suyu diyoruz.

Açıkçası daha önce aldığım ürünlerde adını görmeme rağmen peynir altı suyunun bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. Özellikle çorba, makarna, börek, kek gibi sütlü tariflerde kullanılır.

Ayrıca eti marine ederken (sütte marine etmek yerine) veya baklagilleri ıslatırken (daha kolay sindirim için) marinata eklenir.

Sütü limon veya sirke ile keserseniz ekşi peynir altı suyu olur. Peynir mayalandıktan sonra peynirden arta kalan suya tatlı peynir altı suyu da denir.

Ev yapımı lor peyniri tarifi
Lor tarifi

Yukardaki lor tarifimde de tarif var ama bu başlıkla tekrar ekleyeyim hem kolay bulunsun hem de peynir altı suyunu hazırlayarak gelecek tariflere kaynak olsun.

Bu arada ben piyasadan çiğ süt kullanıyorum. 1/2 litre lor ve 1/2 yoğurt yapıyorum.

Sütü kestikten sonra köpürterek ocakta daha uzun süre tutarsam peynir daha şeffaf olur ama ben haftada 1-2 kez lor yaptığım için çok sık kaynatmıyorum. Mümkünse 5 gün içinde kızım için taze yapıyorum.

Instagram hesabım @mutfaksirlari Denediğim tarifleri paylaşırsanız hikayemde paylaşmak isterim. Instagram’da hesabımı takip etmeyi unutmayın.

Ev yapımı peynir altı suyu tarifi malzemeleri

    1 litre çiğ süt 4 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt veya 4 yemek kaşığı sirke

Ev yapımı peynir altı suyu tarifi nasıl yapılır?

1 litre çiğ sütü veya günlük 15 dakika kaynatıp altını kısın. Yoğurda yoğurt veya sirke ekleyin ve karıştırın. Süt kesilmeye ve topaklanmaya başlayacaktır. 10 dakika hafifçe soğumaya bırakın, ardından ince gözenekli bir süzgeçten geçirin. Süzgece süzülmesi için 10-15 dakika bekledikten sonra lorları çıkarın. Kalan suyu buz küplerine bölün ve buz torbalarında dondurun. Hızlı tüketecekseniz hava almayan cam bir kapta ve buzdolabında saklayın. 4-5 gün içerisinde tüketiniz.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın