Yoğurt yaptım, yapıyorum, yapacağım ve sonunda kendi yoğurdumu mayalama fırsatım oldu.
Annemin gençlik yıllarında evde yoğurt yaptığını hatırlıyorum. Sütü kaynatır, sonra hafif sallanan kulpları olan siyah tencereyi bir battaniyeye sarıp verandaya koyardı. Sonra bir bakıyorsunuz içinde çok fazla yoğurt var. Elbette devir değişti ve ısıyı düzenleyen fırınlar sayesinde yoğurdu mayalamak artık daha kolay.
Mayalı bir şey, gidiyoruz bugünlerde 🙂 15 günümüzü ekşi maya yaparak ve o mayadan ekmek yaparak geçirdik.
Nitekim hafta sonları ekşi mayayı beslemek için organik un alışverişine gitmeseydik yoğurt fermantasyonu çok daha ileri gidecekti. Profilo Alışveriş Merkezi’ndeki organik pazarda gözüme çarpan organik yoğurt sayesinde tamam bu kadar yeter dedim.
Yoğurdu mayalamak için organik süt aradım ama stokta yoktu, bu yüzden marketten aldığım uzun ömürlü süt kullandım. Açıkçası, çiğ süt almak için okula gitmek zordu.
Kısacası yoğurdun dokusundan ve tadından çok memnun kaldım. Ev yapımı yoğurt diye bir şey yoktur, onu yapmak için harcadığınız çaba bile yeterlidir.
Ama ilerde bulursam koyun sütünden yoğurt mayalamak isterim. Bu yanık tadı sevmiyorum.
Aşk…
İçerik Tablosu
Evde yoğurt nasıl mayalanır? Tarif malzemeleri
- 1 kilo süt 2 yemek kaşığı yoğurt (mayalanması için)
Evde yoğurt nasıl mayalanır? Tarifi nasıl yapıyorsun?
1 litre sütü orta boy bir tencereye alın. Sütü kısık ateşte kaynama noktasına getirin. Ara sıra karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın. (Tencereye ilk koyduğunuz seviyeden 2 parmak düşecek) İstediğiniz miktarda azalan sütü ocaktan alın ve soğumaya bırakın. 10-15 dakika sonra serçe parmağınızı süte batırın ve sıcaklığını kontrol edin. Parmağınızı yakmadan 10 saniye tutabilirseniz süt fermantasyon noktasına ulaşmıştır. İki yemek kaşığı yoğurdu bir kasede çırpın ve sütle karıştırın. Sütü mayalandırmak istediğiniz kaba aktarın. Kullanacağınız kavanoz veya kabın kapağını kapatmadan üstünü ve yanlarını bir bezle örtüp 50 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 4 saat bekletin. Fırından çıkan sütü 15 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Fermente kabın kapağını kapatın ve buzdolabına koyun. İyi bir kıvam alması için yoğurdu 8-12 saat buzdolabında bekletin ve servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]