Soğuk çorbalar ilk olarak havalar sıcakken sofrada yenilse de yazın ve kışın severek tükettiğimiz lezzetli ve lezzetli Türk çorbalarımız var. Özellikle mercimek çorbası bu çorbalardan biridir. Ezogelin çorbası, evlerde ve restoranlarda çeşitli şekillerde yapılan, yaygın ve popüler bir kırmızı mercimek türüdür.
Ayrıca çok iyi bilinen ilginç bir hikaye olduğunu da hatırlayalım. Bu güzel Anadolu çorbasının hikayesi, 1909 yılında Gaziantep’in Urus ilçesine bağlı Oğuzeli köyünde yaşayan Zöhre’nin hikayesidir.
Güzeller güzeli Zöhre’ye aşık olup evlendiğinde Ezogelin adını alır. Mutlu evliliği uzun sürmedi. 6 yıldır kimseyle evlenmez, sevgilisi çok olunca onu küçüklüğünden beri seven halası olan kızı Memey’e evet demek için eğilir. Berdel tarzında evlenirler. Ezon’un erkek kardeşi de Memey’nin kız kardeşiyle evlenir. 1936’da Türkmen eşinin yaşadığı Suriye’nin Cerablus Kozbaş köyüne yerleşti. 20 yıl sonra tüberkülozdan öldü.
Savaş yıllarında evde kalanlar tarafından yapılan bu çorbanın tarihçesinin kebaptan önce mideye iyi geldiğine inanılıyordu. Otantik bir Anadolu çorbası. İşte tam tarif
Tereyağını bir tencereye koyun, eritin, unu ekleyin ve kızartın. Aroması gidince salça ilave edilir.
Nane, pul biber ekleyin ve karıştırın. Yıkanmış fasulye, bulgur ve pirinç hafifçe çevrilir.
Önce bir miktar su dökülerek kaynayıncaya kadar karıştırılır.
Her şey sonradan eklenir.
Fasulye yumuşak ve kalın olana kadar pişirilir.
Yanında limon ile servis edilir.
Afiyet olsun..
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]