Fındıklı lokum – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Çocukluğumun neredeyse tüm yazları Armutlu’da geçti. Yaz başında evimize gider, yaz sonunda, okulların açılmasına bir hafta kala geri dönerdik.

O zamanlar yemeğe çok düşkündüm ama sadece yiyen olarak. Yöreyi bilenler zeytin ağaçlarının çok olduğunu da bilirler. Köylülerin kendi bahçelerinden topladıkları zeytinlerden yapılan zeytinyağına, ev yapımı salçaya, cevizli lokuma hâlâ ulaşamıyorum.

Ziyafetlerde, düğünlerde, sünnetlerde hep bu lokmadan yapılır, ikram edilirdi. Bayramda gittiğimde ilk sorduğum soru lokum var mı? Olacak 🙂

Saf zeytinyağı ile yapılan Türk cevizinin tadını hiçbir şeye değişmem. İşin ilginç yanı, bu lokumlar biraz bayatlayıp biraz sertleşince o kadar güzel oluyor ki aklımı başımdan alıyor.

Dün babam tarafından durdurulduğumuzda, büyük bir çuval fındık topladığını söyledi. Gel bize bir şeyler yapıp getir deyince annem ben lokum istiyorum dedi 🙂 Cevizler taze olduğu için bir şey yapamadım ama bir kuruyemişçiden ceviz aldım ve açar açmaz yapmaya başladım. sabah gözlerim

Yemek pişerken evi saran mis kokulu koku yıllarımı aldı. Şimdi lokumları toplayıp eve, anneme götürmeye gidiyorum.

Farklı tatlardan hoşlanıyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Aşk…

Lokum Tarifi İçin Malzemeler: Ceviz

    5 – 5,5 su bardağı un 2 su bardağı ılık su 2 yemek kaşığı kuru maya 2 küp şeker 1 tutam tuz ½ su bardağı zeytinyağı

içeri:

    100 gram ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1,5 tatlı kaşığı yenibahar, 6 yemek kaşığı toz şeker

Hamuru açmak için:

    1 çay kaşığı zeytinyağı

yukarı:

    3 yemek kaşığı pekmez 2 yemek kaşığı su

Cevizli lokum tarifi nasıl yapılır?

İki bardak ılık suya iki yemek kaşığı maya ve iki küp şeker ekleyin ve karıştırın. Mayanın aktifleşmesi için yaklaşık 10 dakika bekleyin. (Maya köpürecek) 5 su bardağı un, 1/2 çay bardağı zeytinyağı ve 1 tutam tuzu suya ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. (Bu noktada hamur çok cıvık olursa 1/2 su bardağı unu azar azar ekleyebilirsiniz) Hamurun üzerini bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Hamur dinlenirken fındıkları, baharatları ve şekeri bir karıştırıcıya koyun ve 1-2 devir karıştırın. (Ceviz çok fazla dağılmasın) Hamuru 2-3 defa 3 parçaya bölün. İlk parçayı yağlanmış tezgaha alıp üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve merdane yardımıyla açın. İç harcın üçte birini hamurun üzerine yayın ve rulo şeklinde sarın. Ruloyu eşit parçalara kesin. Diğer bezelere de aynısını yapın ve lokumu yağlanmış bir kalbur veya döküm tavaya koyun. Üzerini kapatıp 15 dakika dinlenmeye bırakın. Fırına vermeden önce pekmez ve suyu karıştırıp tatlıların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altın rengi alana kadar pişirin.

10- Soğuyunca kaseden çıkarın ve servis edin.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın