Kuru fasulye, Türk mutfağının en sevilen kuru baklagillerinden biridir. Kuru fasulye kremsi olduğu kadar besleyicidir ve genellikle et ve sucuk ile pişirilir. İç Anadolu ve diğer illerde daha çok etli olarak tercih edilen kuru fasulye elbette daha lezzetli ve kokulu. Vereceğimiz tarif Çayeli’nden ve bambaşka! Et ve çeşitli pişirme yöntemleri ile gaz çıkarmaz ve erimez…
Kuru fasulye pişirmek için bazı teknikler vardır. Biri gazları önlemek için kullanılan şeker ve doğru kaynatma tekniği, diğeri ise tanelerin çatlamasını önlemek için pişirme süresi.
Şimdi sunacağımız tarifte fasulyeler mükemmel bir kıvamda olacak ve etin tadı tandır tadında olacak. Biberli Kuru Fasulye Tarifini denediğinizde umarız beğenirsiniz…
Dersler
- Yarım kilo fasulye
- 200 gram kuşbaşı doğranmış dana eti
- 2 soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 paket tereyağı
- 2 çay kaşığı şeker
- çeyrek limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 400ml aşağıya bakın
yapılışı
İlk olarak, geceden fasulyeleri süzün ve tencereye aktarın. Üzerini örtecek kadar su ekleyin ve kısık ateşte kaynatın. Ayrıca zaman zaman kabarcıkları çıkarın. Başka bir tavada eti suyunu bırakana kadar kızartın.
Tereyağını eritin, doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kızartın. Ardından eti ve domates salçasını ekleyin. 15 dakika kısık ateşte kızartın. Su ve haşlanmış fasulyeyi ekleyin. Son olarak şeker, limon suyu ve baharatları ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 10 dakika pişirin.
Süre sonunda uygun bir fırın tepsisine aktarın. Yağlı kağıt veya kapakla üzerini kapatıp önceden ısıtılmış 240 derecelik fırında bir saat pişirin. Kuru fasulyeyi 30 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.