Tatiller pek çok güzel şeye sebep olur; Kavgalar barıştırılır, aileler bir araya getirilir, küçükler bayram alışverişine çıkar ve evler tatlı cümbüşlerle dolar. Bayram sabahı çocuklar komşu evleri ziyaret ederek büyüklerinin bayramlarını kutlayarak bayram şekerlerini toplarlar. Bayramın en güzel yanı ise yöreden yöreye değişen geleneksel bayram tatlarının başrolde olduğu ziyafet sofraları. Bu yazımızda ülkemizin çeşitli bayram tatlarını araştırdık ve sizler için tariflerine dahil ettik. Bu yıl da bayramlarınız huzur ve mutlulukla dolsun, İyi Bayramlar!
Baklava: Türk mutfağının vazgeçilmezi olan baklava, yurdumuzun birçok yerinde bayramlarda misafirlere ikram edilir. Gaziantep, şehrin en ünlü baklavasıdır ve Gaziantep baklavası genellikle antep fıstığı ile yapılır. Ayrıca baklava Karadeniz’de fındık, Orta Anadolu’da ceviz, kıyı Ege’de badem, Trakya’da susam veya cevizle de tercih edilebilir.
Evde baklava hazırlamak için:
Yüksük Çorbası: Adana yöresine özgü olan Yüksük Çorbası, Adana’da ziyafet sofralarından eksik olmaz. Mantı içeren ve dolgusu ile öne çıkan bu çorba aynı zamanda çok lezzetlidir. Bu lezzetin ardından Adanalılar sofralarını Taş Kadayev tatlısıyla süsledi.
Ev yapımı mercimek çorbası yapmak için:
Laz Böreği: Karadeniz’in birçok yerinde bayram tatlısı olarak servis edilen, özellikle Rize’de sevilen bir tatlıdır. Son zamanlarda farklı çeşitleriyle karşımıza çıkan laz böreği, yapımı daha kolay olduğu için yufka yerine milföy olarak da yorumlanabilir.
Ev yapımı lazanya böreği tarifi için:
Keşkek: Anadolu, Trakya ve Karadeniz’in farklı yörelerinde farklılık gösterse de düğün ve bayram yemeği sayılır. Muş, Antalya, Sakarya gibi illerimizde bayram ve kutlamalarda evlerden kişk kokusu yükselir, çok lezzetlidir.
Ev yapımı ekmek tarifi için:
Dolma Kadayıf: Dışarıdan bakıldığında zor gibi görünse de Erzurum’da bayramlar dolmadan geçmiyor. Ceviz veya fındıktan yapılan bu nefis tatlıların dışında Erzurum yöresinden gelen keteler de sofraları aydınlatıyor.
Kadayıf dolması tarifini evde hazırlamak için:
Ayrancı: Iğdır şehrinin lezzetlerinden biri olan Ayranasi zaten birçok yöreye aittir ve farklı yorumlanabilmektedir. Ancak tatillerde özellikle Van ve Erzurum’da tercih edilmektedir. Özellikle sıcakların iyice bastırdığı bu zamanlarda, bu bayram yapılacak en güzel yemeklerden biri gibi görünüyor.
Ev yapımı lor tarifini hazırlamak için:
kumbye tatlısı: Anadolu’nun farklı yörelerinde patatesli veya kıymalı börek şeklinde tüketilen kumbye; Antakya’da ise bambaşka bir hal aldı. Her Hatay tatilinde misafirlere ikram edilen bir kurabiye türü olan kumby, Antakya’nın sayısız lezzetlerinden biri olmaya devam ediyor.
Ev yapımı kombi tatlısı tarifi için:
Revani: Tıpkı baklava gibi Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Revani, Osmanlı döneminde Ermenistan ve Eriva’nın fethinden sonra saray aşçıları tarafından icat edildi. Günümüzde revani, yurdun birçok yerinde severek tüketilmekte ve özellikle Trakya bölgesinde bayramlarda sofralara renk katmaktadır.
Ev yapımı Revani tarifi için:
Diğer illerimizi de unutmadık. İşte farklı yörelerimizden bayram tatları:
Edirne: Ciğer sarması, kuzu sarması, lahana sarması ve ekşili köfte.
Tekirdağ: Tekirdağ eriştesi ve köftesi ile Hayrabolu (Hayrabolu) tatlısı.
Sakarya: Vezir Parmak, Kemalpaşa tatlısı, Şambaba ve Ekerpare.
İzmir: Zeytinyağlılar, lastikli köfte, şevketbostan ve lokma tatlısı.
Aydın: Patates kızartması, baklava ve kabak tatlısı.
Balıkesir: Höşmerim, susurluk ve zerde yağı.
Antalya: Şilbeer, Keşkek, Abdul, Shakshuka ve Kabak Tatlısı.
Mersin: sıcak ve sulu ekmek, hamur işleri ve scziereh.
Antakya: Ekmek arası mantı, patlıcan dolması, labinia ve kombi tatlısı.
Nowshahr: bezelye, biryani, bulgur çorbası ve komposto.
Gaziantep: Yoğurtlu, yufkalı, katmerli ve baklavalı ezme çorba.
Malatya: Yufka böreği, kömbe, nalı kızlı çorba.
Erzurum: Dolma, sulu börek, kete ve kadayıf.
Kars: Yeşil mercimek ve cevizle yapılan ekşili et ve elma dolması yemeği.
Elazığ: tatu çorbası, içli köfte ve baklava.
Tır: Ayranası, cilbır, paluza, çömlek yahnisi ve Van baklavası.
Karabok: gözleme, iyi kebap, siyah pancar, gözleme ve hoshmirim.
Rize: Mahlameh, Kale Çorbası ve Laz Böreği.
Zingldak: mısır koçanı, salata sosu köfte, kabak böreği ve tarhana çorbası.
Artvin: Chimcha Çorbası, Dürüm, Su Böreği ve Laz Böreği.
Editör: Büşra Cengiz
Tarifler ve fotoğraflar: Nilay Tulum
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]