Merhaba sevgili arkadaşım,
Haftaya, çoğunuzun pazarda ya da çarşıda gördüğü ama tatmadığı şeyleri tadanlar, genellikle öyle oluyor! Berbat bir şey dediği bir meyve olan avokado ile başlıyoruz.
Çiğ avokado ağızda acı ve hoş olmayan bir tat bırakır. Olgun hali de genel damak zevkine uymadığı için tuhaf karşılanır. Uzun süre avokadonun tadına karaciğerime verdiğim tepkinin aynısını verdim. Gel gör ki son zamanlarda kaşık kaşık yiyebiliyorum ve çok keyif alıyorum. Ama eşime bak çok sağlıklı ve inanılmaz besleyici dememe rağmen “güzel olan her şeyin tadı çok kötü” diyerek yememem konusunda ısrar ediyor. Son çare olarak soğan, sarımsak, limon suyu ve domates bazlı bir guacamole sosu yaparak onu beslemeye çalışacağım. Füme ve ızgara etler için bu sosu gerçekten seviyorum. Resimdeki gibi basit sandviçler yapmak için bile kullanıyorum.
Avokado, Orta Amerika’ya özgü bir meyvedir ve orada timsah armudu olarak da adlandırılır. 1970’den beri ülkemizde üretiliyor. Antalya veya Bodrum marketlerinde tanesi 50 kuruşa satıldığını gördüm. Pazarda bizim yerimize rastlarsanız ve akşam pazarını biraz beklerseniz 3-4 tanesini 5 liraya alabilirsiniz.
Farklı guacamole sos türleri var ama bunlardan en ünlüsü şimdi size sunacağım tarif. İçine taze kişniş yaprakları doğranır ama maydanoz yoksa onu da kullanabilirsiniz. Kişnişten biraz tat almak istediğim için kişniş tohumlarını ezdim ve ekledim.
Sonunda avokado çekirdeklerinden birini ayırıp çimlendirmeye karar verdim. Bunun için aynı resimdeki gibi çekirdeğin dört bir yanına çok fazla zarar vermeden kürdan saplayıp içi su dolu bir bardağın üzerine bırakıyorsunuz ki kalp suya değsin. Sonuçlar 4 ila 6 hafta sonra ortaya çıkar. Tohum çimlenirse saksıya alıp büyütmeye devam edeceğim.
Aşk…
İçerik Tablosu
Guacamole Malzemeler – Avokado Salsa Tarifi
- 3 olgun avokado 1 orta boy domates 1 küçük soğan (varsa kırmızı soğan) 1 jalapeno veya dolmalık biber 1 diş sarımsak 3 yemek kaşığı limon suyu (varsa misket limonu) 1 çay kaşığı tuz Karabiber (tadına göre) 2 yemek kaşığı ince kıyılmış kişniş veya maydanoz 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Avokado Guacamole Sos Tarifi nasıl hazırlanır?
Avokadoyu bıçakla iki parçaya ayırın. Çekirdeği çıkarın, kabuğa zarar vermeden içini bıçakla kesin ve kaşıkla derin bir kaseye alın. Soğanı ince ince doğrayın. Sarımsağı ezin ve soğan kasesine aktarın. Domatesleri çekirdeklerini çıkarmadan ince ince doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp aynı şekilde ince ince kıyın. Doğranmış tüm malzemeleri bir kaseye koyun. Tuz, karabiber, limon suyu, kıyılmış maydanoz (varsa kişniş) ve zeytinyağını kaseye aktarın, iyice karıştırın ve servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]