Ramazanın bu son günlerinde hala gulaş yapmadıysanız şimdi tam sırası… Gulaşta gülsuyu sevmeyenlerdenim. Rosellaya mutlaka gül suyu eklemenize gerek yok ama beğenen misafirleriniz varsa gül suyunu temiz küçük bir tabakta servis edebilirsiniz ki herkes mutlu olsun… Ama tatlı seviyorsanız şeker ekleyebilirsiniz. . Süt için üzülmeyin ve çok sulu olduğunu düşünmeyin, çünkü Güllaç çok süt çekiyor.
Güllaç’ın tarihi ile ilgili biraz araştırma yaptım ve en basitini Wikipedia’da buldum ve sizlerle paylaşmak istedim.
15. yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı Devleti’nde insanlar mısır nişastası yuvarlayıp stoklarlar ve havayla temasından dolayı kuruyan bu yufkayı süt ve şekerle ıslatarak yerlerdi. Zamanın geçmesiyle gül suyunun da katılmasıyla “Güllü Aş” denen tatlı ortaya çıktı ve adı “güllaç” oldu (“süt çorbası”nın “sütlaç”a dönüşmesi gibi).
Osmanlı sarayında bulunan Arif Bilgin’in Mutfağından edinilen bilgiye göre gulaş saraya ilk kez 1489 yılında getirilmiştir. Osmanlı padişahlarının sofralarından eksik etmeyen gulaşın 200 gramında yaklaşık 300 kalori vardır. Bugün Türkiye’de yılda ortalama 250 ton üretim yapılıyor ve bunun yüzde 85’i ramazan ayına denk geliyor.
Güllaç yaprağı, mısır nişastasının su ve un ile karıştırılarak tavada pişirilip kurutulmasıyla elde edilir. İdeal yaprak ağırlığı 30 ila 35 gram olmalıdır ve ağırlık artırılırsa biberiye pul pul olur, azalırsa kırılır.
Kurutulmuş, kullanıma hazır Güllaç yaprakları iki yıl içerisinde tüketilmelidir. Ancak bu yapraklar hava sirkülasyonu olan nemli ortamda 10 yıl saklanabilir ve fazla güneş ışığı almazlar.
Şekerle kaynatılan süt soğuduktan sonra beyaz yaprakların üzerine teker teker dökülür ve orta tabakaya ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler yerleştirilerek bildiğimiz gulak tatlısı ortaya çıkar. Gül suyu olmasa da nar eklenmesi bir Osmanlı geleneği olarak devam ediyor.
Uzmanlar, biberiyenin içerdiği protein ve B ve E vitaminleri nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici etkileri olduğunu ve stresi azalttığını, oruç nedeniyle kan şekerinin normal seviyeye gelmesine yardımcı olduğunu söylüyor.
İçerik Tablosu
Güllaç tarifi malzemeleri
- 10 adet gulac yufka 1,5 lt süt 3 su bardağı toz şeker 1 paket vanilya şekeri
Dekore etmek:
- Nar Çekirdeği, File Badem, Antep Fıstığı, Vişne Şekeri (1 dilime 1 adet)
Gulaş tarifi nasıl yapılır?
Orta boy bir tencerede süt, şeker ve vanilyayı birleştirin ve kaynatın. Geniş bir tepsiye (ben kendi fırın tepsimi kullandım) parlak tarafı yukarı gelecek şekilde bir yaprak Güllaç koyun. Güllaç yaprağının üzerine 1-2 kepçe ılık sütü yaprağın her yeri ıslanıncaya kadar dökün ve aynı işlemi yapraklar bitene kadar yapın. Ancak beşinci yaprağa, yani pulların ortasına geldiğinizde, ıslak pulların üzerine bol miktarda badem serpin. Tüm yapraklar bittiğinde kalan sütü üst yaprağın üzerine dökün. Güllacıyı bir gece önceden hazırlayıp üzerini süslemeden buzdolabında bekletin. Servis yapmadan 2-3 saat önce buzdolabından çıkarın ve dilimleyip nar, fıstık ve marshmallow ile süsledikten sonra servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]