Al-Ghali’nin kaleminden Karatay’da yeni bir yazı sizlerle uyuyacak…
Karatay’ın diyetinde işlenmiş ve şekerli ürünler olmadığı için yaz günlerinde canım dondurma çekerdi. Ben de kaçtığım için henüz Karatay Mutfağı kitabını almamıştım, dondurma tarifini sonra anlatacağıma aşina değildim, dayanamayıp dünyaca ünlü dondurmacıdan dondurma yedim dedim. Zincir. Doğru, ertesi gün kendimi daha az yemeye zorladım 🙂
Kanan Karatay’ın üçüncü kitabı Karatay’ın Mutfağı Evde Yoğurt Yapmak kitabında da bahsettiğim gibi pek çok tarif içeriyor. Bu tariflerin son bölümünde Küçük Kaçamaklar var. Karatay diyetine göre yapılabilen kek, bisküvi, poğaça gibi tarifler arasında “Trabzon hurması dondurması” tarifini görünce çok sevindim ama genelde yaptığımızdan farklı hazırlanmış ve ilk önce onu denemeye karar verdim. . Aslında bildiğimiz dondurma tariflerine göre kolay bir tarif ama her gün evimizde bulduğumuz malzemeleri içermiyor. 3 malzeme var, gerçek saf sahlab, süt ve hurma. Şeker eklenmemiş. Evde sihir ve hurma olmayınca kendimi Eminönü Mısır Çarşısı’nda buldum. Almanız gereken sahel gerçek sahel olmalı ve içinde başka bir şey bulunmamalıdır. Gerçek salep pahalı bir ürün, ağırlığı 250 TL idi. Ama tabi çok az miktarda kullanılacağı için 50 gr kadar almayı sorun etmedim bu dondurmayı bir kaç kez daha yapmak isteyeceğime emindim. Ramazan geldiğinden beri her yerde hurma çeşitleri vardı ve Mısır çarşısında sirkülasyon fazla olduğu için hurmaların durumu da gayet iyiydi. Dondurma yapmak için Kudüs hurması olarak da adlandırılan büyük, yumuşak hurma aldım. Ancak bu tarifi evinizde bulunan veya bulabileceğiniz başka hurmalarla da deneyebilirsiniz. Kitapta tarif 5 kişilik ölçü üzerinden 5 kişilik olarak anlatılıyor. Ama ben iki bardak sütle iki kişilik yaptım ve inanın tek seferde bir kaseyi bitirmek çok zor. 2 bardak süt ile 3-4 kişilik dondurma yapabilirsiniz. İki bardak süte göre aşağıda vereceğim tarife göre kişi sayısına göre aynı ölçüleri çarparak dondurma yapabilirsiniz.
- 2 su bardağı süt, 2 tatlı kaşığı sahlab, 4 hurma
Öncelikle dondurmayı hazırlamaya başlamadan 2-3 saat önce hurmaları ılık suya koymanız gerekiyor. Bir kaseye koyduğunuz hurmaları tamamen kaplayacak kadar su yeter. Böylece hurma yumuşar ve şişer.
3-4 yemek kaşığı 2 bardak süt ile 2 tatlı kaşığı sahlab bir kapta karıştırıldıktan sonra sütün tamamı sahlab ile karıştırılır. Böylece orkide sütün içinde topaklanma yapmaz ve iyi karışır. Sütü ve halibi orta ateşte muhallebi pişirir gibi sürekli karıştırarak pişiriyorsunuz. Kaynamaya başladıktan sonra sahleh muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Muhallebi kıvamına gelen muhallebiyi ateşten alıp 10 dakika karıştırmaya devam ediyoruz. Bu sırada ısınır ve kalınlaşır. Kitapta bu aşamadan sonra ıslatılmış hurmaları her kaseye 2 hurma düşecek şekilde küçük parçalar halinde kesip kaselere dizmek ve ardından muhallebi gibi görünen pişmiş sulabiyi üzerine koymak gerektiğinden bahsediliyordu. Ben tattım, şekersiz sahlab çok tatsız. Hurmalarım kesilemeyecek kadar yumuşak. Ben de hurma çekirdeklerini çıkarıp çatalla ezdim ve hurmaları sahlab’a ekledim. Bir çırpma teli kullanarak, hurmaları ve kekikleri hafifçe tanecikli hale gelene ancak her yere eşit şekilde dağılana kadar iyice karıştırdım. Yaptığım karışımı iki kaseye ayırıp soğumasını bekledim, soğuyunca buzluğa kaldırdım. Dediğim gibi 2 bardak sütle yapılan 1 kase dondurmayı bitirmek benim için zor oldu ve 3-4 kaseye bölünebiliyordu. Dondurma da dedik ama tamamen donunca yemesi zor çünkü çok sert. Bu nedenle buzdolabında saklanabilir ve yemekten bir saat önce dondurucuya yerleştirilebilir. İlk kaseyi tamamen donmadan önce yedim ve ikinci kaseyi tamamen donduktan sonra yedim, ilk kaseyi yemek kesinlikle daha kolaydı.
Bu arada, tarihler olmadan neler yapılabileceğini hemen düşünmeye başladım. Kuru incir (bir bardak süte 1 incir), kuru kayısı (bir bardak süte 3 kayısı), şeftali (bir bardak süte 3 kuru erik) gibi kuru meyveler ilk aklıma gelenlerdir. Uygun görünüyor. Çok tatlı bir dondurma beklemeyin ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim.
Chumarly Cinema tarafından yazıldı ve filme alındı.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]