Merhaba sevgili arkadaşım,
İncir sezonunun sonuna yaklaşırken incirden olabildiğince farklı tatlar pişirerek doymaya çalışıyorum 🙂 İncirden bir şeyler yapmayı düşünüyorsanız acele edin çünkü incirler üstünüze çok yakışıyor. dışarısı, şimdiden bozulmaya başladılar…
Aslında galeta uzun zamandır yapmayı düşündüğüm bir tarifti, ara sıra aklıma bir şey geliyor, peki ya mutlaka yaparım deyip sonra da ne yapacağım diyorsunuz. yapmak ya da onun gibi bir şey 🙂
Dün salı pazarında çekirdekleri görünce birden aldığım ayçekirdeğiyle eve geldim ve bugün bu ölçüyü yapacağım diyorum dostum. Ayçekirdeği ve asitliği ne alakası var derseniz önce ekşiliğin resmine sonra ayçekirdeğinin çiçek resmine bakmanız yeterli. Birbirlerine ne kadar benziyorlar?
Galette’nin tarihi, fasulyelerin filizlenip sıcak taşlarda pişirildiği modern zamanlara kadar uzanıyor. Galletler, o zamandan beri pişirilen hamur işi turta türünden geldi. Patatesten yapılan çeşitleri vardır. Son zamanlarda gördüğüm galetler bildiğiniz ekşi hamurdan yapılıyor, tatlı ya da tuzlu. Tatlılar genellikle çırpılmış krema veya dondurma ile servis edilir.
Pankek yapmak isteyip de tart kalıbı olmayanlar için şık ve lezzetli bir alternatif. Akşam toplantısına gitmeden önce pişirdim. Evi o kadar hoş bir kokuyla sardı ki, kelimenin tam anlamıyla kendimi dışarı çıkmaya zorladım. Akşam eve geldiğimde eşimle yemek yedim desem yalan olmaz. 🙂
Şimdi bazı önemli noktalara gelelim, daha önce de belirttiğim gibi pankek yaparken kullanacağınız malzemenin soğuk olması ve buzdolabında saklanmış olması çok önemli. Bu, tartın çıtır çıtır olmasını sağlar.
İkinci önemli nokta ise fazla yoğurmamak, son olarak hazırladığınız hamur tart hamuru gibi görünse de çok narin ve piştikten sonra bile kolayca dağılıyor. İncirin şerbeti ve ağırlığından dolayı servis etmesi biraz zor. Ancak hamuru kalınlaştırmak için daha fazla un veya su eklemeyin çünkü ince ve kabarık olduğunda daha lezzetli olur.
Aşk…
İçerik Tablosu
İncir galeta tarifi için malzemeler
- 2 su bardağı un 1 yumurta 100 gr soğuk tereyağı 1 yemek kaşığı soğuk su 6 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 8-10 adet iri incir
yukarı:
İncir galeta tarifi nasıl yapılır?
Un, soğuk tereyağı küpleri, toz şeker ve tuzu blendera koyun ve düşük devirde kum kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Hamuru tezgaha alın ve elinizle hafifçe yoğurun, toplayın, kare şekli verin ve gerin. 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Hamur dinlenirken incirleri büyüklüklerine göre 4-6 parçaya ayırıp kenara alın. Fırın tepsisi büyüklüğünde kestiğiniz hamurları yağlı kağıt üzerine yerleştirin. Çorba katı ise merdane ile hafifçe vurarak yumuşatın. Hamuru 1-1,5 cm kalınlığında, yırtmadan ve kırmadan dikkatlice açın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. İncirleri hamurun ortasına yerleştirip hamurun kenarlarında 3 parmak kalacak şekilde yayıyoruz. Tüm hamur ve incirlerin üzerine toz tarçın ve şekeri serpin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 30 dakika (kenarları kızarana ve incir şerbeti tartın içine akana kadar) pişirin. Pişen tartı yağlı kağıt serilmiş fırından çıkarıyoruz. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]