Merhaba sevgili arkadaşım,
Bu bahar gittiğim her yerde gördüğüm bu şifalı bitki ile bir şeyler yapmak zorunlu oldu 🙂 Çim Şenliğinden yeşil alanlarımızdaki Köy Pazarlarına kadar bu narin bitki sık sık demetler halinde satılıyor. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde bulunur. Genelde yol kenarlarında kendiliğinden büyüyen siyah noktalarla karşılaşıyorum.
Küçük bir salkım piyasada 2 liraya mal olduğu ve yaprakları reçel yapmak için kullanıldığı için çok almak zorunda kaldık. Yazlıktan İstanbul’a dönerken kendimiz topladık. Armutlu-Gemlik ve Armutlu-Fıstıklı arasındaki yol kenarındaki yamaçlardan toplamak mümkündür.
Yabani lavanta olarak da bilinen siyah nokta bitkisinin yaprakları ve küçük mor çiçekleri reçel yapımında, yarım parmak uzunluğundaki gevşek çiçekleri çayda kullanılır. Çay hem kuru hem de ıslak olarak demlenebilir. Tarifini tekrar yazacağım.
Yararları okuduklarınıza göre sayısızdır. Sigarayı bırakmayı kolaylaştırmaktan sinirleri yatıştırmaya kadar pek çok avantajı vardır. Yine okuduklarıma göre sürekli ilaç kullanımı durumunda doktora danışmadan alınmaması ve 15 gün sonra en az 15-30 gün ara verilmesi tavsiye ediliyor. Tabii bu çay için de geçerli…
Haricen kullanım örneği ve instagramda takip ettiğim bir tanesinde çok şaşırdım egzamaya iyi gelmesi. Daha önce birçok ilaç denedi ama işe yaramadı. Siyah nokta otunu 5 dakika kaynatıp egzamaya sürdü ve soğumasını bekledi. İkinci kullanımda egzamanım geçti. Elbette bu örnek herkeste işe yaramayabilir, belki alerjiniz vardır, o yüzden mutlaka doktorunuza danışın. Aklınızda uygulamayın.
Reçeli kaynatırken önce kahverengi olur. Limon tuzu eklendikten sonra tatlı mor olur. Hatta kavanoza oturdukça rengi koyulaşıyor. Kokuyu arttırmak için 10 çiçek topu ekledim.
Aşk…
İçerik Tablosu
Siyah nokta reçeli tarifi malzemeleri
- 8 çay bardağı toz şeker 6 çay bardağı su 2 çay bardağı çörek otu çiçeği 2 yemek kaşığı toz şeker 1 küçük tutam limon tuzu 1 küçük sap yarım tarçın
Kara Levrek Reçeli tarifi nasıl yapılır?
Siyah nokta otunun tepelerindeki mor çiçekleri elinizle kesin. Tüm çiçekler bittiğinde, suyu bir kaseye koyun ve tozu temizlemek için yıkayın. Yıkanmış ve süzülmüş çiçekleri 2 yemek kaşığı toz şeker ile parmak uçlarınızla ovun. Bir gece dinlenin. Orta ateşte bir tencerede toz şeker, çiçekler ve suyu birleştirin, kaynatın ve ısıyı azaltın. Kısık ateşte koyulaşmaya başlayınca tarçın kabuğunu ekleyin. 15 dakika kısık ateşte kaynatın, limon tuzu ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. Önce ısıtılan reçeli kavanoza alın, soğuyunca içinden tarçını çıkarın ve servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]