Karnıyarık, Osmanlı mutfağına kadar uzanan harika bir sebze yemeğidir. Aynı zamanda en lezzetli patlıcan yemekleridir.
Patlıcan birçok yemeğin ana malzemesidir. Mezeleri de güzel, yemekleri kızarmış ve sulu… Ancak en meşhuru karnıyarık tarifi. Genelde zaman alıcı ve zahmetli olarak görülen Karnıyarık’ın yapımı aslında oldukça basittir.
Sizlere sunduğumuz tarifte yengeç eti yapmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun şimdi…
Dersler
- 6 adet orta boy patlıcan
- 350 gr. Az yağlı kıyılmış sığır eti
- 1 soğan
- 2 acı biber
- 2 domates
- 5-6 dal maydanoz
- 3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı domates salçası
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kara biber
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
en iyi malzemeler
- 3 kiraz domates
- 6 acı biber
yapılışı
Öncelikle patlıcanı çeşitli şekilde soyun ve 20-25 dakika tuzlu suda bekletin.
Bu arada iç harcı için yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Ardından ince kıyılmış biberi ekleyip yumuşayana kadar kavurun. Ardından kuşbaşı doğranmış etleri ilave edip suyunu çekene kadar kavurun. Domates salçası, ezilmiş sarımsak ve baharatları ekleyip iyice karıştırın. Son olarak soyulmuş ve doğranmış domatesleri ilave edip 5-6 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
Tarif ettiğiniz patlıcanı kurutun ve kızgın yağda yumuşayana kadar kızartın.
Kızaran patlıcanları fırın tepsisine dizin. Ortasını açın ve açın. Ardından dahili ücretlerinizi paylaşın. Biberleri koyun, saplarını çıkarın ve domatesleri ikiye bölün.
170 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
Karnıyarık Servis Önerisi
Karidesler fırından çıktıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.
Karnıyarık hizmetini sunarken; Pirinç pilavı ve süzülmüş süt eklenebilir.