Evde hepimizin karabiber, tuz, kekik ve kırmızı biber gibi temel baharatları var. Bu durum benim için biraz farklı, eskiden gittiğim yerlerden biblo almayı çok severdim ama son yıllarda baharat toplamaya başladım. Durum böyle olunca zamanla her şey karışmaya başladı.
Bugün baharat çekmecemi karıştırıp biraz toparlamaya karar verdim. Çekmeceyi boşaltmaya başladığımda yaz tatilinde İzmir ve Ayvalık’tan aldığım kekiği buldum.
Bu yaza kadar limonlu kekik ya da beyaz kekik görmemiştim. Benim gibi daha önce tanışmamış olanlar için fotoğraflarını çekip kısa bir yazı hazırlamaya karar verdim. Sonra madem yazıyorum mutfağımda kullandığım ve paylaştığım baharatlar için neden kategori açmıyorum dedim. İşte “Baharatlar” bölümünün ilk yazısı “kekik”.
Et, tavuk, balık, turşu, ızgara, soslar ve makarna yemeklerinde taze veya kuru olarak kullanılabilen eşsiz aroma ve tada sahip harika bir baharattır.
Çay olarak demlenebilir, suyu veya yağı birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Sosu tatlandırmak için baharat poşetlerinde de kullanılır.
Türkiye’de 33 farklı kekik çeşidi bulunmaktadır. En sevdiğim kekik türü Dağ Kekiğidir ve bu top kekik İzmir’de yetişir. Özellikle sabah kahvaltılarında zeytinyağı ile karıştırıldığında tadına doyulmaz.
Yemek yapmayı seven biriyseniz mutfağınızın bir köşesinde taze ve kuru tutmanızı tavsiye ederim.
Bu iki fotoğrafı kekik aldığım gün Sotofen Şelalesi’nde çekmiştim.
mor kekik
beyaz kekik
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]