Merhaba sevgili arkadaşım,
Hayat kimine kavun, kimine kelek verir. Artık bir kelekle karşılaştığınızda ne yapacağınızı biliyorsunuz :)) Şaka bir yana kelek turşusu benim en sevdiğim turşulardan biridir. Her zaman tatlı bir kavun olmayacaksın 🙂
Görünüşünden de anlaşılacağı gibi kilik küçük, olgunlaşmamış bir karpuzdur. Çürük karpuz kelek olarak da adlandırılır, ancak mecazi olarak. Kelekleri küçük karpuz olarak tanımlasak daha az kafa karıştırıcı olur diye düşünüyorum.
Kelekleri bugünlerde pazarlarda turşu satan tezgahlarda bulabilirsiniz. Ayrıca Akure, yeşil domates ve biber de raflardaki yerini aldı. Aynı tezgahlarda turşu yapımında kullanılmak üzere kereviz sapları da bulunuyor. Yani dereotu yerine damak zevkinize göre kereviz sapı da kullanabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi salatalık turşusunu iğne veya çatalla deliyoruz, böylece tuzlu su içlerinden geçebilsin. Bu turşuda da değişmez. Çuval vs kullanmak yerine bıçakla delikler açtım.
Çarşamba günü ağırlıklı olarak iç harcı için tekrar kelek aldım. Vakit bulursam en kısa zamanda telafi edip paylaşacağım.
Her turşu yazısında bahsettiğim gibi turşu yapmanın püf noktalarını burada bulabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Kilik Turşu Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg orta boy tebeşir 8-10 nohut 5-6 diş sarımsak 1-2 büyük havuç (isteğe bağlı) yarım dereotu
Turşu suyunu hazırlamak için:
Yapım aşamaları resimlerle birlikte linkte.
- 1,5 litre kaynamış sıcak su (içme suyu) 1 su bardağı üzüm sirkesi 3 yemek kaşığı turşuluk tuz (kaba tuz) 1 yemek kaşığı toz şeker
Kılık turşusu tarifi nasıl yapılır?
Omurgayı iyice yıkayın, çok derine inmeden iki ucunu da kesin. Sivri uçlu yarım bıçakla 2-3 yerinden delikler açın. 1,5 litre sıcak suyu uygun bir ölçü kabına veya karıştırma kabına alın. Sirke, tuz ve şekeri ekleyip tuz eriyene kadar karıştırın. Tuz eridikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız tebeşiri, soyup dilimlediğiniz havuçları, nohutları ve soyulmuş sarımsağı temiz bir cam kaba koyun. Turşu suyunu üstüne kadar doldurun. Dereotunu kavanozun ağzına yerleştirin ve bastırın. Kavanoz kapağını sıkıca kapatın. Havasını alması için ters çevirin ve kertenkeleler sarıncaya kadar kapağını açmadan ortalama 20-25 gün direkt ışık almayan bir yerde bırakın. Olgun turşuyu dilimler halinde keserek servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]