30 dak.
Hazırlama Süresi
15 – 20 adet
Kaç Kişilik
Bugün nefis bir kurabiye tarifi paylaşacağım sizlerle. Bu kurabiyenin yapımında yumurta ve yoğurt kullanmayacağız. Bu nedenle günlerce bayatlamadan tazeliğini koruyacak. Üstelik tadı da nefis olan kıyır kıyır elmalı kurabiye tarifi şöyle.
İçerik Tablosu
Malzemeler
İç harcı için
- 2 adet elma
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- Yarım su bardağı toz fındık veya badem
Hamuru için
- 125 gram tereyağı
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı süt
- 1 paket vanilya
- 1 tepeleme tatlı kaşığı nişasta
- 2 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2 buçuk su bardağı + 1 silme yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı toz fındık veya badem
Üzeri için
Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi
1. Elmaları soyup, rendeleyin ve bir kenarda bekletin.
2. Kurabiyenin harcını hazırlamak için tavaya 1 tatlı kaşığı tereyağını ve 2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyin. Kahverengi ve pürüzsüz bir kıvam alıp, karamelize olana dek sürekli karıştırın.
3. Önceden rendeleyip beklettiğiniz elmaları tavaya alın.
4. Üzerine tarçını ilave edin ve elmalar suyunu salıp tekrar çekene dek sürekli karıştırarak orta ateşte 5-6 dakika pişirin.
5. Elmalı harç hazır olduğunda arzu ederseniz tercihe göre yarım su bardağı toz fındık veya toz badem ekleyip karıştırın.
6. Hamuru hazırlamak için genişçe çukur bir kaba tereyağı, sıvı yağ, süt, vanilya, nişasta, pudra şekeri ve kabartma tozunu alın. Biraz karıştırıp 2 su bardağı ya da hamurun kıvamına göre 2 buçuk su bardağı unu ekleyin.
7. Orta yumuşaklıkta, ele yapışmayan, pürüzsüz bir hamur elde edene dek karıştırıp, yoğurun.
8. Hamurdan büyükçe parçalar alıp un serptiğiniz tezgaha yarım cm’den çok az daha kalın olacak şekilde elinizle açın.
9. Hamuru bir su bardağı ya da yuvarlak kalıp yardımıyla keserek takriben 15 – 20 adet parçaya ayırın. Ancak hamurun tamamını kullanmayın, bir avuç kadar kurabiyenin üzeri için ayırın.
10. Şekil verip kestiğiniz yuvarlak hamur parçalarını, pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve bir kenarda bekletin.
11. Kurabiyenin üzeri için ayırdığınız hamura 1 silme yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı toz fındık veya badem ilave edin. Parmak uçlarınızla karıştırarak kırıntı hamuru elde edin. Tane tane kırıntı humuru olması için yoğurmak yerine parmak uçlarınızla karıştırın.
12. Bir kenarda beklettiğiniz tepsideki kurabiyenin yuvarlak hamur parçaları üzerine önce elmalı iç harcı ve üzerine de kırıntı hamurunu yerleştirin. Kırıntı hamurunu yerleştirirken önce elinizde biraz sıkıp sıkıştırın sonra harcın üzerine yerleştirirken hafif dağıtarak yerleştirin.
13. Tepsiyi önceden 180 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 30 dakika üzerleri kızarana dek pişirin.
14. Arzunuza göre üzerine pudra şekeri serpişitirerek sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]