Kızılcık Çorbası (Kiren) Tarhana – En Sevdiğim Yemekler

Eskiden sabahları işe ve okula giderken çorba yenirdi. Bu nitelikler artık yok. Birçoğumuz sabah uykusuna bağlı açlık çekmediği için hızlı yemek yiyip yollara düşüyoruz. Ancak güne çorba ile başlamak sağlığa faydalıdır. Özellikle kış aylarında sizi sıcak tutar. metabolizmayı düzenler.

Tarhanası, genellikle Karadeniz ve İç Anadolu’da yapılan kızılcık çorbası olarak da bilinen kiren çorbası için eylül ve ekim aylarında toplanan kızılcıklardan yapılır. Kızılcık ağaçlarının meyveleri hasat edilir. Yıkanır ve büyük tencerelerde pişirilir. Soğuyunca tuz ve biraz normal tarhanayı ekleyip unu ekleyip yoğurun. Bir gece bekletilir ve ertesi gün iri mandalina parçaları kesilir, elde preslenir ve kumaş veya tahta üzerinde kurutulur. Daha sonra elle öğütülerek toz haline getirilir. Kolay sanmayın çünkü çekirdekli bir meyvedir, ellere çok fazla baskı yapar. Serilir ve kuruyunca bez torbalara konur ve saklanır.

Özellikle şifalı çorba. Soğuk algınlığı, grip, mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Kızılcık (Kiren) Tarhana Çorbası tarifi için tarhanayı zaten bir tencereye alıp üzerine su döküp ıslatıyoruz. Ara ara karıştırarak eritiyoruz daha sonra ateşe alıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Ayrı bir tavada bir kaşık tereyağı ve küçük doğranmış soğanı, sarımsağı ekleyip çorbaya ekliyoruz. Yine aynı sosa bir kaşık sıvı yağ ekleyip naneyi yakıp çorbanın üzerine döküyoruz.

Acı olduğu için salça koymuyoruz. Sıcak servis yapıyoruz.

Kızılcık (Kiren) Tarhana çorbası hazır.

Afiyet olsun

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın