köfte tarifi
çin köftesi,Çin mutfağının en lezzetli tariflerinden biridir. Artık farklı lezzetler denemek isteyenler mantı nasıl yapılır diye merak ediyor. Mantıyı buharda veya kızartarak servis edebilirsiniz.
hamur tatlısı malzemeleri
Hamuru hazırlamak için:
- 3-4 su bardağı un (kıvamını kendiniz ayarlayabilirsiniz)
- 1.5-2 su bardağı sıcak su
İç harç için:
- 250 gr yağlı dana kıyma
- 3-4 adet yeşil soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı taze zencefil tozu
- Havuç turşusu (isterseniz rendeleyin)
- 3 yemek kaşığı soya sosu
- Doğranmış lahana turşusu
Sosu hazırlamak için:
- 1-1.5 yemek kaşığı susam yağı
- 2 yemek kaşığı kavrulmuş susam
- acı biber
- 1 çay kaşığı limon suyu
- Ortalama 5 yemek kaşığı soya sosu
Pişirmek için:
- Yarım su bardağı sıcak su
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
köfte nasıl yapılır
- Un ve sıcak suyu karıştırıp dış yüzeyi pürüzsüz olana kadar iyice yoğurun. Hamuru yoğurduktan sonra yoğurun ve 40 dakika dinlendirin.
- Hamuru bir tarafa yerleştirirken iç harcı hazırlayın. Kıymayı derin bir kaba koyun. Doldurma malzemelerini küçük parçalar halinde kesin ve kıymaya ekleyin.
- Son olarak soya sosunu ekleyin ve hamuru iyice yoğurun. Kıyma çok sertse, soğuk ekleyerek kıvamını ayarlayın.
- Yumuşayan hamuru folyo ile açıp küçük bir kase yardımıyla yuvarlak şekilde kesin. Biraz kestiğiniz hamurun kenarlarını merdane yardımıyla kaldırın.
- Hazırladığınız hamurun ortasına kıymayı koyun. Kenarları yapışmaması için parmağınızla hafifçe suya batırarak kapatın.
- Mantıyı pişirmek için derin, yapışmaz bir tava kullanılması tercih edilir. Tavaya yağı koyup ısınmasını bekleyin. Yağ ısındıktan sonra raviolileri ekleyip kapağını kapatın. Mantıların alt kısmı kahverengiye dönene kadar bekleyin.
- Mantıların alt kısmı kahverengiye dönene kadar bekleyin. Daha sonra üzerine sıcak suyu ekleyip kısık ateşte hamur yumuşayana kadar pişirin.
- Mantı sosu için malzemeleri bir havanda iyice karıştırın ve derin bir kaba koyun. Sosu servis yapmadan önce veya servis sırasında kullanın.
Köfte yapmanın püf noktaları nelerdir?
Her yemeğin olduğu gibi mantısının da püf noktaları vardır. Bu hilelere dikkat ederseniz hisleriniz daha lezzetli ve güzel olacaktır. Rica etmekmantı ipuçlarıolmak;
- Mantı hamuru yaptığınız diğer hamurlardan daha sert olmalıdır. Bu sayede mantı pişirme sırasında dağılmaz. Tarifte anlatıldığı gibi katı bir hamur elde ettiğinizden emin olun.
- Mantıyı servis ederken sosu kullanmak tarifin lezzetine lezzet katacaktır. Vinaigrette’yi ravioli ile servis etmeyi unutmayın. Bu sayede orijinal Çin köftelerinin tadına bakacaksınız.
- Kullandığınız kıymanın hafif olmasına dikkat edin. Yağlı kıyma, mantı içinde eriyecek. Bu nedenle kıyma yağsız olmalıdır.
- Mantı için kullanacağınız zencefilin taze olduğundan emin olun. Bayat zencefil raviolinin tadını bozacaktır.
- Ortalama 100 gram mantı yaklaşık 300 kaloriye sahiptir. Diyet yapanlar dikkatli tüketmelidir.