Kolay Ramazan Pide Tarifi, Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

Fırıncıların sır gibi sakladığı özel sosuyla Ramazan’ın çok özel bir lezzeti olan Şeyma’nın Mutfağından orijinal “Ramazan Pidesi” tarifi sizlerle.

Öncelikle 6 su bardağı un ve 2,5 su bardağı su bir yoğurma kabına alınır ve hamur 10 dakika kurutulur, tuz ilave edilerek 5 dakika karıştırılır. Maya tozunu ekleyip 5 dakika çırpın, ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir.

Un serpin ve hazırlanan hamuru başka bir kaba koyun. Hamur elinize çok yapışıyorsa elinizi ıslatıp hamuru kolayca toplayabilirsiniz.

Başka bir kaba yerleştirilen pide hamurunun üzerine film çekilir ve hamur yarım saat ısıtılır.

Hamur dinlenirken özel bir sos hazırlanır. Geniş bir kaseye un ve 1 bardak çayda eksik olan 2 parmak ekleyin ve topak kalmayacak şekilde iyice karıştırın. 1 su bardağı kaynar su ekleyin ve sosu hızlıca karıştırın. Kıvamı koyulaşan çorba bir kenara alınır ve tamamen soğumaya bırakılır.

Mayalanan hamurun üzerine un serpilerek ekmek birleştirilir. Toplanan ekmek üç eşit parçaya bölünür, parçalara un serpilir, fırınlanır ve beze yapılır. Beze ile yapılan pide hamurunu beyaz bir bezle örtün ve bir saat mayalandırın.

Hamur tek tek tezgaha un serpilerek elde çok ince olmayacak şekilde eşit şekilde açılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 2-3 su bardağı galeta unu yayın. Açılan pideler fırın tepsisine özenle yerleştirilir. Tepsiyi temiz bir bezle örtün ve mayayı tepside bir saat bekletin.

Tepside kabaran pide hamurunun üzerine önceden hazırladığımız sosa parmak uçlarınız batırılarak ekmek pide şekli verilir. Dosya şeffaf bir arka plana yayılır. (Sosun kalanını şişeleyip buzdolabında saklayabilirsiniz.)

Yumurtalı pide sevenler için yumurtayı çırpın ve pidenin ortasına gevşek bir şekilde ve kenarlara hafifçe yerleştirin. Yumurta sevmeyenler pidelerinin üzerine kimyon ve çörek otu serpip fırında pişirsinler. Yumurtalı pideyi sevdiğim için bir yumurtayı üç pideye paylaştım.

Yumurtayı pidenin üzerine sürün ve üzerine susam ve çörek otu serpin. Isıya dayanıklı bir kaba biraz su dökün ve kabı fırına koyun. Önceden ısıtılmış 230° fırında pidemizin üzeri kızarana kadar pişirin.

Pişen pideyi temiz bir masa örtüsüne alıp üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin böylece pideniz yumuşacık olacak ve hemen soğumayacaktır.

Rahatlatıcı Ramazan Pidenizi dilediğiniz zaman servis edebilirsiniz 😊

HEPİNİZİ SEVİYORUM 😋

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın