Merhaba sevgili arkadaşım,
Yavaş yavaş yazın sonuna yaklaşıyoruz. Bu nedenle kış hazırlıklarıyla ilgili birçok soru başladı. Meyve sebze bol olan bir yerde bağ kuracak akrabam yok maalesef. Bakın, şehirde fakir bir çocuk olarak ne alırsam, ya çarşıdan ya da çarşıdan alırım. Daha önce hiç ev yapımı konserve hazırlamadım, çünkü artık her şeyi donmuş olarak bulabiliyoruz. Merakımdan ve ilerleyen günlerde tatlılarda kullanımı için titiz bir araştırmaya başladım. İlk denemem vişne konservesiydi 🙂 Sonuç düşündüğümden de lezzetli oldu ama fotoğrafını çekebilmek için bir litre açmak zorunda kaldım. Bira bardağı güzel günlerin gelmesini bekliyor.
Evde konserve yapmaktan gerçekten keyif aldım. Şu sıralar benden pek çok farklı sebze ve meyve tarifi alabilirsiniz gibi görünüyor 🙂 Tabi ki kış gelmeden bu kavanozları açıp kullanmayı düşünüyorum. 🙂
Konserve gıdanın en basit tanımı hava almayacak kaplarda yüksek ısıl işlem uygulayarak mikropları etkisiz hale getirerek gıdaların (et, balık, meyve veya sebze) dayanıklılığını arttırmaktır.
Cam kavanozlar, evde konserve yaparken kullanılacak en basit kaplardır. Bugüne kadar hemen hemen tüm marketlerde çeşitli ebatlarda klipsli veya düz metal kapaklı cam kavanozlar bulmak mümkündür. Kavanozun boyutunu tutacağınız malzeme miktarına göre seçebilirsiniz. Ya da daha önce kullandığınız malzemelerden cam kavanozları yeniden kullanabilirsiniz.
Evde konserve yaparken özellikle şehirde yaşayan bizlerin dikkat etmesi gereken bir şey de konserveyi kaynatacağınız tencerenin boyutudur. Konserve yiyecekleri sterilize etmek için kaynatırken, kaynar su kavanozun 4-5 inç üzerinde olmalıdır. Büyük tencereleriniz yoksa konserveleme için maksimum 1 litre kapasiteli kavanozları tercih etmenizi öneririm.
Kavanozları tencereye yerleştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ızgara kullanılmasıdır. Tencerenin dibine yerleştireceğiniz ızgara ya da metal nihale işinizi görecektir. Izgara kullanmamızın sebebi kavanozların tencerenin dibine değmemesi ve böylece dipte alev almaması içindir. Temas ederlerse, ısı nedeniyle kavanozların çatlama ihtimali vardır.
Meyve konservesi yapılırken iki tip işlem uygulanabilir. Birincisi, temizlenmiş ve ayıklanmış meyveleri benim yaptığım gibi yıkayıp kurutmak ve ardından konserve yapacağınız fıçılara aktarıp üzerine kaynattığınız şerbeti dökmek. Dayanıklı olması için kapağını sıkıca kapattıktan sonra derin bir tencerede su kaynatarak haşlayın. (Bu yöntemi kiraz, vişne, ahududu, erik ve kayısı ile kullanın)
Bir diğeri de yıkanıp temizlenen meyvelerin şeker şurubunda kaynatılıp sıcakken kavanozlara aktarılmasıdır. Yine dayanıklı olması için derin bir tencerede kaynatarak. (Bu yöntem genellikle elma, armut, ayva gibi sert meyveler için kullanılır)
Her iki yöntemde de kavanozların üzerinde 1-2 parmak boşluk bırakılır, daha sonra temiz bir kaşık veya bıçak ile hafifçe karıştırılarak havası alındıktan sonra kapak sıkıca kapatılır.
Konserve normal kapta yapılacaksa 5-6 cm yukarısına kadar su ilave edilir.Bir litrelik kavanozlar 25-30 dakika, yarım litrelik kavanozlar 20-25 dakika kaynatılır. Kaynama süresi dolduktan sonra ocağın altı kapatılır ve su oda sıcaklığına gelinceye kadar kavanozlarda bekletilir.
Soğuyan kavanozlar bir bezin üzerine yan tarafı üzerine konularak sızdırıp sızdırmadığı kontrol edildikten sonra saklamaya hazır hale gelir.
Meyve konservelerinde koyu, orta veya sulu şurup kullanabilirsiniz.
Daha koyu kıvamlı bir şurup istiyorsanız 1 ölçü şeker ve 1 ölçü su kullanabilirsiniz.
Reçel ve Turşu bölümüne de buradan ulaşabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Konserve vişne tarifi malzemeleri
- 1 kilo vişne 1,5 su bardağı toz şeker 1,5 su bardağı su (gerekirse kavanoza kaynar su eklenir)
yapılışı:
Kirazları zarar vermeden yıkayın ve saplarını ayırın. (istenirse çekirdeklerini çıkarın) Süzülmüş vişneleri sıcak su ile duruladığınız kavanoza koyun (ben 1 quart 1 pint yaptım) Su ve şekeri 5 dakika kaynatın. Sıcakken kavanoza dökün, kavanozun ağzında 1,5-2 cm boşluk bırakın ve kavanozun ağzını silerek kapağını sıkıca kapatın. (Şerbet az gelirse biraz kaynar su ekleyebilirsiniz) Izgarayı koyduğunuz tencerede 25-30 dakika kaynatın. Kavanozdaki suyun soğumasını bekleyin. Kavanozları çıkarın, kapakları tekrar sıkın, ters çevirin ve gece boyunca tezgahta bırakın. Kurutarak kontrol edin ve kenara alın.
(Önemli not: Kavanozun kapağı basınç altında kapatılmalıdır, kapağa basıldığında ses geliyorsa hava almış demektir)
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]