Merhaba sevgili arkadaşım,
Uzun zamandır böyle görünen ve lezzetiyle sizi mutlu eden bir tart tarifi yapmadığımı fark ettim. Yıllar boyunca birkaç kez limondan bademli turtalar, turtalar veya turtalar yapmış biri olarak (pastane okulundakilerden bahsetmiyorum bile), hamur hazırlarken kullanılacak en iyi ekipmanın mutfak robotu olduğunu düşünüyorum.
Bildiğiniz gibi tart hamurlarının çıtır çıtır olması ve yağ salmaması için soğuk yoğrulması gerekir. Elimiz sıcak olduğu için çok yoğurursak yağ vermeye başlar ve hamur küflenmeye başlar. Tabii bu durumda onu açmak ya da kalıba sokmak neredeyse imkansız.
Havalar ısındıkça ortamın ve elin sıcaklığı arttıkça börek gibi ince hamur işlerini yapmak zorlaşır. Bu nedenle mutfak robotu en pratik çözüm elbette burada önemli bir nokta var. Botu sürekli çalıştırmak yerine kısa aralıklarla çalıştırın, uzun süre çalıştırırsanız bot aşırı ısınacağı için sorun yaşayabilirsiniz.
Bu tarifte süslemek için dilediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz. Dilerseniz kremaya 1-2 damla limon veya portakal kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.
Tart hamurunu ve kremayı ister orta boy tart kalıbında ister 6 adet küçük tart kalıbında kullanabilirsiniz. Büyük bir tart kalıbının tabanına sahip olabilecek daha küçük olanlar için yapışmaz yüzeyler kullanmanızı tavsiye ederim.
Aşk…
Tart hamurunu hazırlamak için:
- 1,5 su bardağı un (180 gr) 100 gr tereyağı ½ su bardağı pudra şekeri (75 gr) 1 yumurta sarısı 1-2 yemek kaşığı soğuk su
Pastacı kremasını hazırlamak için:
- 350 ml süt 150 ml krema 110 gr toz şeker 1 paket vanilya veya bir paket vanilya 1 yumurta 4 yumurta sarısı 40 gr. Mısır nişastası
İçerik Tablosu
Pratik kremalı ekşi tarifi nasıl yapılır?
Tart hamurunu yapmak için un, pudra şekeri ve küp tereyağını bir Hotpoint mutfak robotuna koyun. Karışım galeta unu görünümü alana kadar robotu kısa aralıklarla çalıştırın. Kırıntı kıvamına gelen karışıma yumurta sarısı ve suyu ekleyip hamur toparlanana kadar tekrar kısa aralıklarla karıştırın. Yaptığınız hamuru masanın üzerinde toplayın, streç filmle sarın ve 15-20 dakika buzdolabında bekletin. Hamur dinlenirken sütü, kremayı, esansları vanilya çubuğunda (sadece çubuğu yarmanız ve özünü elde etmek için bıçakla sıyırmanız yeterli) ve şekerin yarısını kalın saplı bir tencerede kısık ateşte ısıtın. Yumurtaları ve sarıları kalan şekerle Hotpoint çok amaçlı mikserin aparatını kullanarak çırpın. Yumurtalar ve şeker aktığı yerde katlandığında ki bu kıvama gelen kıvama gelince yumurtalara 2-3 defa mısır nişastasını ilave edin. Hafifçe kaynayan sıvı karışıma çırpılmış yumurtalı karışımı sürekli ve hızlı bir şekilde karıştırarak ekleyin. Koyulaşınca ocaktan alın. Çabuk soğuması için büyük bir kaseye dökün ve ardından soğutun. Tart hamurunu 6 eşit parçaya bölün ve unlanmış tezgahta kullanacağınız kaseden yaklaşık 3-4 cm genişliğinde açın. Açtığınız hamuru yağlanmış küçük kaseye alın ve kalıbın içine kasenin iç kenarlarını kaplayacak şekilde yerleştirin. Tüm hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra çatal yardımıyla hamurda delikler açın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirdikten sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]