Künefe çocukluğumdan beri en sevdiğim tatlılardan biridir (dedem küçükken yattığı yer beni Arussa Ezo çorbası içip künefe yerdi) zamanında ama ben bu tatlıyı yemeye çalışıyordum sevinçle.
Urfa ve Hatay’da çok sevilen bu lezzet için künefeye özgü küçük tüpler ve künefe tepsilerine yerleştirilmiş özel pişirme aletleri bulunuyor. Sizin için varsa bu tarifi tepside, fırında hatta teflon tavada deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun millet!
İçerik Tablosu
Künefe tarifi malzemeleri
300 gram kıyılmış hamur, üzerine ezilmiş fındık eklenmiş şurup içinde pişirilir
200 gram tereyağı
200 gram tuzsuz peynir veya süzme peynir
1 yemek kaşığı pekmez
4 yemek kaşığı krema
4 yemek kaşığı dövülmüş veya öğütülmüş Antep fıstığı
Bir içki için:
1,5 su bardağı su
250 gram şeker tuzu
İki damla limon suyu
yapılışı:
Toz şeker ve suyu bir tencereye alıp limon suyunu ekleyin ve karıştırarak kaynatın. Kaynayan şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Kadayıf telini güzelce yırtın ve bıçakla üzerinden 2-3 kez geçin.
Künefeli tencereyi (porsiyonluk yapacaksanız) kalın bir tabaka tereyağı ile yağlayın, kalan tereyağını eritin ve doğranmış kadılarla pekmezi ekleyerek karıştırın.
Kadayıfın yarısını kaseye boşluk kalmayacak şekilde yayın ve elinizle hafifçe bastırın.
Ufalanmış tuzsuz peyniri üstüne yayın ve kadayıfın geri kalanını yerleştirin ve tekrar hafifçe bastırın. Kısık ateşte veya fırında (fırında yapacaksanız 200 derece) nar gibi oluncaya kadar iki tarafını da kızartın.
Soğuyan şerbeti kızdırılan künefenin üzerine bekletmeden dökün ve krema ve antep fıstığı ile servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]