Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Tatiller ve düğünler, yemeklerin yenildiği ve kutlamaların çoğu kültürde daha fazla anlam kazandığı zamanlardır. Bu geleneklerden biri de Kurban Bayramı sabahı erkeklerin bayram namazına gitmesi ve kurbandan sonra bütün ailenin bayram rostosunu yemesidir. Sabah yenen kavurmanın sağlık üzerindeki etkisine bakacak olursak, eti dinlenmeden yemek ya da kuyruk yağı ile birlikte çok yağlı yemek genel sağlığımızı, özellikle sindirim sistemimizi ve kalp damar sağlığımızı olumsuz etkiler. Ancak sağlıklı beslenme genel yaşam biçimimizi ifade etmelidir. Bir iki gün ne yediğimiz, ne içtiğimiz değil, genel olarak nasıl yediğimiz sağlığımızı belirler. Kalp ve damar hastalıkları ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunları, diyetimiz ve uzun süreli yaşam tarzımızın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Tansiyon sorunu olanlar her öğünde porsiyona ve tuza dikkat etmelidir.

Bayramlarda toplu olarak yenen yemekler kahvaltıya dahil olmayabilir. Tatillerde sadece ailesiyle ya da akrabalarıyla görüşebilenler için gün içinde çeşitli öğünlerle sofralar kurulabilir. Mide problemi olanlar, tansiyon, şeker hastaları ve herhangi bir özel durum için diyet yapanlar bu tablolara dikkat etmelidir. Ölçülü yemek yemek en basit önlem olabilir. Sıfırdan bir yemek hazırlamak ve tabağımızdaki et, sebze ve karbonhidrat miktarını sınırlamak kontrol sağlar.

Bayramların vazgeçilmez tatlısı şeker hastalığının baş düşmanı olan tatlılardır. Şeker hastaları için tatlı yememek daha iyidir ama vazgeçemeyenlere tavsiyem tatlandırıcılarla yapılan sütlü tatlıları günde bir porsiyondan fazla yememeleridir.

Kurban Bayramı’nın teması et olduğuna göre et yemenin ne kadar sağlıklı olduğundan bahsedelim.

Kurbanlık hayvanlar nasıl saklanır ve donmuş etler nasıl çözülür?

Kurban eti, kesimden sonra kesme sıcaklığından oda sıcaklığına düşürüldükten sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Et bekletilirken poşete konulmamalı ve serin yerde muhafaza edilmelidir. Poşet içerisinde üst üste bekleyen etler kısa sürede soğumayacağı için bozulabilir.
Et, temiz gıda sınıfı kaplara veya ambalaj malzemelerine parçalar halinde yerleştirilmelidir.
Et buzdolabında 0 ile 4 derece arasında saklanmalı ama en fazla 4-5 gün, kıyma ise 2-3 gün bozulmadan dayanabiliyor. Daha uzun süre muhafaza edilmesi için 18°C ​​sıcaklıktaki dondurucuda saklanmalıdır. Dondurulmuş etin saklama süresi 4-6 ayı geçmemelidir.
Dondurulduğunda, tek seferlik pişirme için torbalanmalı ve dondurulmalıdır.
Dondurulmuş etler çözdürüldükten hemen sonra tüketilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürme poşet ile birlikte buzdolabında veya soğuk suda yapılmalıdır.

Sağlıklı et nasıl pişirilir ve tüketilir?

Kırmızı et, kaliteli ve yüksek protein içeriğine sahiptir. Protein sağlığımızın devamı için çok önemli bir besindir. Ancak doymuş yağ açısından zengin olduğu ve bağırsaklarda toksik ürünler ürettiği için haftada iki kez kırmızı et yemek sağlıklıdır.

Kırmızı etin yanında sebze yemek aldığımız faydayı artırır, demir emilimini artırır, protein sindirimini destekler, bağırsaklarda sindirim sırasında kolesterol emilimini engeller ve etin sindirimini destekler.

Unutmayalım ki eti pişirme şekliniz de sağlığı büyük ölçüde etkiler. Kızartma ve ızgara dışında birçok şekilde sağlıklı ve lezzetli et yemekleri yapabilirsiniz. Etin yağ oranı yüksek olduğu için yemeklere fazla yağ eklememek veya daha az yağ kullanmak sağlıklı olacaktır. Fırında pişireceğimiz ete sebzeleri tepside, parşömen kağıdı arasında, güveçte veya güveç kalıbında eklerseniz daha da sağlıklı olacaktır. Izgarada pişireceğiniz eti baharatlamak için yağ yerine sirke ve sarımsak kullanmanızı tavsiye ederim çünkü bu, eti yumuşatır ve fazla yağ eklemez. Et yemeklerinizin yanında salata olmazsa olmazdır. Et, sindirimi kolaylaştırır, protein ve demir emilimini artırır.

Mutlu bayramlar ve sağlıklı günler dilerim

En İyi Alimert Altunörler
Beslenme ve diyet uzmanı

Instagram’da da takip edin

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın