Mantarlı kiş – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Bu haftaki son tarifimiz sonbaharı daha da hissettiren Mantarlı Börek. Havalar soğumaya başlayınca insanlar simite biraz daha yöneliyor. Pastalar, börekler, börekler gözünüzün önünden geçiyor 🙂 En azından benim için öyle 🙂

Bu tarifin hamuru o kadar pratik ve lezzetli ki iki temel noktaya dikkat ettiğiniz sürece başarısız olma ihtimaliniz yok. Bunlardan ilki, kiş hamurunun yağ oranı yüksek olduğu için hamurun ve malzemelerin soğuk kalmasıdır. Hamur ısındıkça opaklaşacak ve yağ daha berrak hale gelecektir (buna kusmuk da denir). Bu olduğunda ister istemez daha fazla un ekleme ihtiyacı hissedeceksiniz ve iştah açıcı yapısı bozulacaktır. Bu nedenle mümkün olduğunca serin bir ortamda ve mümkünse blenderda çok fazla el değmeden hazırlanmalıdır.

Bir diğer önemli nokta ise hamuru dinlendirin bunun için hamuru streçleyip buzdolabında bir süre soğutmalısınız. Ayrıca soğuk hamurları yuvarlamak ve işlemek daha kolay olacaktır. Hamur soğurken iç harcını hazırlayıp soğumaya bırakabilirsiniz.

Aşk…

mantarlı kiş malzemeleri

4 tart kalıbı 12 cm veya 1 tart kalıbı 28 cm

Hamuru hazırlamak için:

    300 gr un (3 su bardağı) 200 gr soğuk tereyağı (1 su bardağından biraz fazla) 2 çay kaşığı tuz 2 yemek kaşığı soğuk su

krema için:

    1 kutu krema (200 ml), 1 orta boy yumurta, tuz, karabiber

Yurtiçi kargo için:

    Yarım kutu mantar (200 gram), 2 yemek kaşığı zeytinyağı, istenirse 1 diş sarımsak

mantarlı börek tarifi nasıl yapılır

Tüm unu karıştırma kabına alın. Hamur karıştırıcı eklentisini karıştırıcıya takın. (Büyük mikserlerde kelebek başlı da denir) Hamura tuzu ilave edin ve düşük devirde karıştırmaya başlayın. 2-3 küp olacak şekilde küpler halinde doğradığım soğuk tereyağını azar azar ekleyin. 2 yemek kaşığı buzlu su ekleyin ve blenderı önce düşük sonra yüksek hızda çalıştırın. Gerekirse 1-2 yemek kaşığı buzlu su ekleyip karıştırmaya devam edin. Hamur elle birleştirilmeye hazır hale geldiğinde unlama masasına alın ve hamurun ısınmasına izin vermeden hızlıca yoğurun. Hamuru 4 eşit parçaya bölün ve merdane yardımıyla tart kalıbının boyutundan 4-5 cm daha geniş olacak şekilde açın. Hamuru yağlanmış tart kalıbına alıp kenarları yukarı gelecek şekilde düzeltin. Fazla hamuru bir bıçakla tart büyüklüğünde kesin. Hamuru (küçük delikler) çatalla delinerek kabarmaması için soğuyana kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın. Mantarları yıkayın ve dilimler halinde kesin. Zeytinyağı ile ocağa koyun ve orta ateşte kızartın. Tadına göre kıyılmış bir diş sarımsak ekleyin, bir dakika daha kızartın, ocağı kapatın ve dolguyu bir kenara koyun. Bir yumurtayı kremaya kırın ve iyice çırpın. Tuz, karabiber, mantar ekleyin ve karıştırın. 180 derecede iç harç koyulaşıp, kişinin kenarları ve üzeri kızarana kadar pişirin. Tel üzerinde soğumaya bırakın. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın