Merhaba sevgili arkadaşım,
Bu hafta sonu geç kahvaltı yaptığımda uzun zamandır paylaşmak istediğim bir mihlama-kuymak tarifi yapma fırsatı buldum.
Bence sofrada yemek varsa ve çok kalabalık değilseniz kahvaltının geri kalanını tok hissettirdiği için küçük tutmakta fayda var. Ay soğumaz deyince baktım ki pişirme ve hazırlamanın yarısı çoktan bitmiş 🙂
İnternette okuduğum kadarıyla Kuymak ile Mihlama arasında pek bir fark yok. Koi’de mısır unu kullanımı daha fazlayken, mahalam’da peynir daha önemliydi. Hepsi benim için önemli olduğu için dikiş ve çivileme diyebilirim 🙂
Ayar yaparken mısır unu kullanıyoruz ama özellikle ayar olarak belirtiyoruz. Ben çok kıtır olmasını sevmediğim için özellikle ince öğütülmüş mısır unu kullanıyorum ama siz ev yapımı mısır unu da kullanabilirsiniz.
Diğer bir önemli malzememiz ise çeçil peyniridir, çünkü bu peynir tel peynir olarak da bilinir tuzludur, ocaktan almadan önce tadına bakın ve beğeninize göre tuz ekleyin.
Ayarları yapmanın püf noktaları da var. En önemlisi kaliteli ve lezzetli malzemeler kullanmaktır. Tereyağı eriyip kaynamaya başlayınca mısır ununu eklemelisiniz. Su, süt veya su-süt karışımı ile ayarlayabilirsiniz ama ben süt ve sütü sevmediğim için sadece tatlandırmak için su kullanıyorum.
Yağlı seviyorsanız tereyağ miktarını arttırıp iyice kızdıktan sonra yağda kalana kadar pişirebilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Mihlama (Kuymak) Tarifi Malzemeler
- 3 yemek kaşığı tereyağı 4 yemek kaşığı mısır unu (ince tatlandırılmış) 2,5 su bardağı su 150 gram Dil peyniri (Secile peyniri) Tuz
Mihlama (koimak) tarifi nasıl yapılır?
Tereyağını tavaya alıp ısıtıyoruz. Mısır unu ekleyin ve hafif kahverengi olana kadar kızartın. Dikkatlice su ekleyin ve kaynayana ve macun kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. 2-3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin. Peyniri ekleyin ve peynir eriyene ve kuzu eti yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Yağı biraz damlamaya başlayınca ocaktan alıp sıcak olarak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]