Merhaba sevgili arkadaşım,
Yıllar önce paylaştığım olgun incir reçeli en sevdiğim tariflerden biridir. Bu yıl Denise’in annesinin tarifini bizzat denemeye ve şimdiye kadar gelen soruları tek tek gözlemleyerek cevaplamaya karar verdim. Öncelikle kavak inciri nasıl bir şey diye merak edenler olacaktır. Okuduğum kadarıyla İstanbul ve çevresinde yetişen bir incir türü. Normal incirin fiyatı 5 lira, bu incirlerin fiyatı ise 2,5 lira. Çok tatlı bir incir değil ama tadı güzel. Kalın kahverengi-yeşil bir kabuğa sahiptir. Birisi onu soymak isteyebilir ve kabuğunu soymak kolaydır.
Şimdi olgun incir reçeli yapmanın püf noktalarına geçelim…
Bence kabuğunu soymaya gerek yok, kabuk incirlerin dağılmasını engelliyor ve reçele güzel bir renk veriyor.
Diğer önemli nokta ise incirlerin şekerin içinde kalmasıdır. Olgun incir reçeline su eklemeyin. Şekere yatırım yaptığınızda en az 12-17 saat bekleyin. Örneğin geceden şekere koyarsanız ertesi gün öğleden sonra düzelecektir. İncir kaynamaya başlar ve yavaş yavaş suyunu bırakır.
İnciri kaşıkla karıştırırken dikkat edin şeker eridikten sonra kaşıkla karıştırmak yerine tencereyi sallayarak karıştırabilirsiniz (ama dikkat edin)
Tadı arttırmak için her zaman karanfil ve tarçın ekliyorum. Bu kez incir reçelinin tadının bozulmasın istedim. Kaynayınca bir buçuk karanfil tarçın kullandım, canım sıkılınca reçelimden yaptım. Orada ve hiçbir şey arasında lezzetli bir şeydi 🙂
Bir soru daha, tereyağı gerçekten işe yarıyor mu? Evet öyle ve baloncukların taşmasını engelliyor. Tereyağı ilavesiyle reçeli köpürtmeden kaynattım.
Son olarak limon tuzu kullanın. Limon tuzu reçele parlaklık katar ve tatlılaşmasını engeller. 1 kiloya 1 tatlı kaşığı reçelin hiç su ilave edilmeden pişmesi için bence oldukça yeterli. Limon tuzu marketlerde ve aktarlarda çok uygun fiyatlara satılmaktadır.
Aşk…
İçerik Tablosu
Olgun İncir Reçeli Tarifi İçin Malzemeler (Tarçın – Karanfil)
- 1 kg olgun incir (varsa kavak incir) 1 kg toz şeker 1 adet kuru karanfil ½ çubuk tarçın 1 tatlı kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Olgun incir reçeli (tarçın – karanfil) tarifi nasıl yapılır?
İncirleri zarar vermeden yıkayın ve kurumaya bırakın. Süzülen incirleri tencereye alıp üzerine toz şekeri döküyoruz. Sulaması için en az bir gece dinlendirin (12-17 saat). Karanfilleri ve tarçın kabuğunun yarısını ekleyin. Tencereyi ocağın ortasına alın ve orta ateşte ara sıra karıştırarak kaynatın. Reçel köpürmeye başlayınca tereyağını ekleyin ve karıştırın. Reçeli ara sıra kontrol ederek 40 dakika kaynatın, limon tuzunu ekleyin ve karıştırın. 5 dakika daha kaynatıp reçeli ocaktan alın. Sıcakken temiz, yeni kapaklı kavanozlara koyun. Ağzını sıkıca kapatın, ters çevirin ve soğumaya bırakın. Reçel kavanozunu açtıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]