Merhaba arkadaşlar bugün yapacağım pilav tarifi Özbekistan’da doğup büyüyen arkadaşım Firuze’ye ait yani sizlere bu tarifi gerçek bir anlatım ve tarifle veriyorum. Gelelim tarifin detaylarına.
Öncelikle yemeğimizi teflon, granit veya demir tencerede hazırlamamız gerekiyor. Pirinç, metal veya alüminyum bir kapta ıslatılır. Pilavı yapmak için çok sıcak suya ihtiyacımız olacak, bu yüzden her zaman sıcak su bulundurmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Özbek pilavı aslında çok yağlı bir pilavdı ama ben mümkün olduğunca az yağ kullandım. Bu notlardan sonra gelelim tarifimizin yapılışına.
Soğanı soyup yıkayalım ve soğanı serpelim.
Bir tavaya sıvı yağı alıp soğanları ekleyin. Soğanları pembeleşip karamel rengi alana kadar kavurmaya devam edin. Soğan ne kadar koyu olursa, pirincinizin rengi o kadar iyi olur.
Soğanlar kavrulup rengi koyulaşınca eti ilave edip etler suyunu bırakana kadar yüksek ateşte kavuralım.
Ardından etin üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
Etler biraz yumuşamaya başlayınca havuçları yıkayıp kabuklarını soyup kibrit çöpü şeklinde doğrayalım.
Hazırlanan havuçları yumuşamaya başlayan etlerin üzerine ekleyip havuçların üzerini geçecek kadar su dökelim.
Ardından baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın. Arkadaşlar mümkünse gerçek Özbek pilavı için kimyon kullanılmalı belki kimyon tozu da kullanabilirsiniz ama gerçek koku ve tada dokunamayacağınızı bilmenizi isterim. 10 dakika kısık ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Havuçlar haşlanırken 5-6 diş kesilmemiş sarımsağı ekleyebilirsiniz bu sefer pişirmeyi unuttum ama tabi eklemenizi tavsiye ederim dilerseniz sarımsak ve pilav yiyebilirsiniz.
Havuçlar haşlanırken pirinci yıkayalım, yıkadıktan sonra tuzunu ekleyip sıcak su döküp beş dakika bekleyelim, sonra havuçlar yumuşayınca pirinci süzüp son kez yıkayalım. tencereye pirinci, pirinci havuç ve etin üzerine yayalım ama karıştırmayın.
Kimyon taneleri varsa pirincin üzerine biraz serpelim sonra pirincin üzerini örtecek kadar sıcak su dökelim ve tencerenin kapağını kapatalım ve pirinci kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Pirinçler iyice pişince altını kapatalım.
daha sonra tencereyi bir masa örtüsüne sarıp 15 dakika dinlendirin.
Pilavın kalanını servis ettiğimizde önce bir tabağa pirinci, sonra havuçları ve en son eti koyalım ya da tencereyi büyük bir tabağa çevirelim.
Bu resim için pilavı karıştırmam gerekse de Özbek pilavı bu şekilde servis ediliyor.
Orjinal Özbek pilavımız servise hazır, deneyecek olanlar için şimdiden afiyet olsun. Mutlu günler
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]