Merhaba sevgili arkadaşım,
Bugünün yemeği çok sevdiğim ve yemeye doyamadığım perdeli pilav.
Perde pilavında genellikle bütün tavuk kullanılır, bunun en önemli sebebi bütün tavuğun lezzetinin kaynayan suya daha çok geçmesi ve etin tamamı pirinçle karıştırıldığı için daha lezzetli olmasıdır.
Bu tarifi daha kolay olduğu ve yoğun bir tavuk aroması istemediğiniz için tavuk göğsü veya budu kaynatarak yapıyorum. Pilav yapmak için de kaynar su kullanıyorum. Daha az denemek ve daha fazla tavuk aroması elde etmek istiyorsanız, biraz tavuk ciğeri ekleyebilirsiniz.
Malzemeler arasında bulmakta zorlanacağınız tek şey beyazlatılmış badem. Eğer beyazlatılmış badem bulamıyorsanız, bir kuruyemişçiden veya aktardan kavrulmamış badem alıp 10-15 dakika kaynar suda bekletmeniz yeterli. (Bademleri kavurmamaya dikkat edin, kavrulursa sıcak suya atsanız bile kabukları soyulmaz).
Geleneksel pilav tavalarında özel olarak hazırlanmış derin ve uzun bakır kaplar kullanılır. Elinizdeki malzemelere göre kek kalıbı, güveç kalıbı veya döküm tava da kullanabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Perdeli pilav tarifi için malzemeler
- 2 tavuk budu 1 defne yaprağı 4-5 top karabiber 2 su bardağı Baldo pirinci 1 su bardağı Türk kahvesi Çam fıstığı 1 yemek kaşığı kuş üzümü 200 gr ince badem 150 gr tereyağı tuz ve karabiber 1 çay kaşığı yenibahar ½ çay kaşığı toz karanfil 1 çay kaşığı toz kırmızı biber 1 çay kaşığı toz tarçın 2,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
perde için:
- 2 yumurta 2 yemek kaşığı yoğurt 1 su bardağı Türk kahvesi zeytinyağı 1 tatlı kaşığı tuz Yeterince un (2,5-3 su bardağı)
Perde pilavı tarifi nasıl yapılır?
Butları yıkadıktan sonra defne yaprağını, karabiberi, bütün soğanı ve tuzu bol suda ekleyip kemiklerinden ayrılana kadar haşlayın. Kaynattıktan sonra eti deri eklemeden küçük lif parçalarına ayırıyoruz. Pirinci bol suda nişastası gidene ve suyu berraklaşana kadar güzelce yıkayın ve suda ıslanmaya bırakın. Kuş üzümlerini bir kasede sıcak suya koyun. Çam fıstığını ve bademlerin yarısını ½ yemek kaşığı tereyağı ile bir tavada kavurun. Fıstık ve bademler pembeleşince kenara alın. Pilav tenceresine iki yemek kaşığı tereyağı ekleyin ve eritin. Pirinci su kuyusunda bekleterek süzdükten sonra tencereye ilave edin. Karıştırıp 4-5 dakika kavurun, tuz ve sıcak tavuk suyunu ekleyin, pirinci orta ateşte pişirip ocaktan alın. Kavrulmuş malzemeleri, süzülmüş üzümleri ve tüm baharatları ekleyin, karıştırın ve tadına bakın (gerekirse tuz ve karabiber ekleyin) ve marine etmeye bırakın. Hamuru için yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuzu mikserin yoğurma aparatı ile karıştırın. Ele yapışmayan elastik bir hamur elde etmek için unu azar azar ekleyin. Kullanacağınız kek kalıbını (güveç veya döküm tava da kullanabilirsiniz) tereyağı ile yağlayın. Tavaya az önce fırçaladığınız yağın üzerine beyazlattığınız bademleri güzel bir şekil vererek koyun. Hamuru merdane veya oklava yardımıyla çok kalın olmayacak şekilde açın. Açılan hamurları bademleri dağıtmadan tavaya yerleştirin. (Hamur tepsinin kenarlarından sarkmalıdır.) Son olarak haşlanmış tavuğu pilavın üzerine ekleyip karıştırın. Pirinci kek kalıbına dökün ve hafifçe bastırarak düzleştirin. Sarkan hamurları pilavın üzerine çevirin ve kapak gibi sıkıca kapatın. Üzerine daha fazla tereyağı sürün. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve en az 30-35 dakika hamur iyice kızarana kadar pişirin. Pirinci büyük bir servis tabağına veya bakır tepsiye çevirin. Bıçakla dilimlenerek servis edilir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]