Pide Nasıl Yapılır ve Sürtünme – Tariflerim

Pidenin pizzanın anası olduğunu biliyor muydunuz?

Fatih Sultan Mehmet, İtalya’da bir liman kentini fetheder. Gemiler bordaya çıkarken İtalyan ne yediğine bakar, denizci ise eve getirdiği katlanmış ekmeği yer. Onu kırdı ve ona bir parça verdi. çok seviyorlar. Ağzıyla git diyor ama İtalyan pizzasından anlıyor. Karısını evde yapar. Adı İtalya’da pizza gibi yayılıyor. Osmanlı’dan günümüze kadar olan süreçte pide, kendine has tacı, pürüzsüz, ince ve dolgulu çeşitleriyle Ramazan ayında sofralarımızdaki yerini almıştır.

Şimdi evde mayalı hamurdan pide yapıyoruz. İstediğimiz şekilde hazırlıyoruz. Karışık veya çok farklı olabilir. Aramızda en popüler olanları sosis, kaşar ve kıymadır. Yanında ayran ve kırık yumurta ile ziyafete dönüşüyor.

İçli Pide tarifine hamuru hazırlayıp fırınlayarak başlıyoruz. Yaş maya ise şeker ve ılık su ekleyip mayalanmaya bırakın. Daha sonra un ekliyoruz. Ayrıca una direkt olarak kuru mayayı da ekleyebiliriz. Unun ortasına mayayı koyup ele yapışan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Bir kase hamura sarıyoruz ve kabarmasını bekliyoruz.

Şu anda, çedar, sosis vb. Yaparsak kaşar peyniri koyarız. Sosisleri kesiyoruz.

Kıyma yapmak istersek biraz yağ döküp kıymayı suyunu çekene kadar pişiriyoruz. İnce doğranmış soğanı ekleyip birlikte kavurun. Tuz, karabiber, maydanoz ekleyin ve bir tarafta soğumaya bırakın.

Hamurun üzerine mandalina dilimleri kesip uzunlamasına açıp ortasına yayıyoruz. Bir parmağımızı kenardan büküyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aktarın.

Kenarlarına fırça ile eritilmiş tereyağı sürüyoruz, ortasından yumurtayı kırıp çatalla yayıyoruz. Yumurtayı tuzlayıp tereyağı parçalarını koyuyoruz. 200 derecede fırına koyuyoruz fırının altına ısıya dayanıklı bir kap koyarsanız kurumaz. Fazla kurutmadan pişiriyoruz. Odun fırınları gibi değil, ev fırınlarında anında kurur. Kafanı kaybetme. Çıkınca yağlıyoruz. Yanında ayran ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın