Merhaba sevgili arkadaşım,
Bugün size can dostum Gül’den harika bir tarifle geldim. Bana adını puf şeklinde verdi ama hamur mayalanmaya başlayıp aroması çıkınca mükemmel bir tarif bu dedim. Ben bile dayanamadım, hatta biraz çiğ hamur yedim ve tadına baktım 🙂
Bu tarifin öne çıkan özelliği, artık elastik ekmek hamuru gibi olana kadar uzun süre yoğrulmasıdır. Uzun süre yoğurmak mayayı başlatır ve yoğururken krepler mayalanmaya başlar. Daha sonra önceden ısıttığımız fırında iyice kabarana kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Fermente tepsisi nedir? Diyenler ve hamur fermantasyonu hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler bu yazımızı okuyabilirler.
Ben krem şanti ve daha önce yaptığım ev yapımı çilek sosu kullandım. Çilek sosunun raf ömrünün kısa olduğunu düşünmüştüm ama hava almayan bir kapta buzdolabında ikinci haftasını doldurdu ve hala taptaze. Bu tarifi çilek sosu ile servis etmek isterseniz tarifimi deneyebilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Bonsec tarifi malzemeleri
- 1 su bardağı su (ılık) 1 küçük çay bardağı sıvı yağ 3 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı mahlab 1 poşet instant maya 4 su bardağı un 1 yumurta (sarısının üzerine beyaz hamur üzerine)
Ponsec tarifi nasıl yapılır?
Mikser kancasını takıp un, maya, toz şeker ve sütü mikserin karıştırma kabına alın. Üzerine su, yağ ve tuzu ekleyip orta devirde hamur toparlanana kadar karıştırıyoruz ve hamur toparlandıktan sonra düşük devirde 10-12 dakika karıştırıyoruz. Bu sürenin sonunda elde ettiğiniz elastik hamuru 12 parçaya ayırıp elinizle açın ve kağıt yağladığınız tepsiye 3-4 cm aralıklarla dizin. Önceden 40 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika mayalandırın. Mayalanan hamuru fırından alıyoruz, fırın sıcaklığını 190 dereceye yükseltiyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 10-12 dakika) pişirin. Pişen Atatürk çiçeğini soğumaya bırakın, soğuduktan sonra paylaştırın ve dilediğiniz harçla servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]