Reçel yaparken nelere dikkat etmeliyim? Reçel yapımında kullanılan terimler ne anlama gelmektedir? Size kısaca yazmaya çalıştım.
Ayrıca hangi mevsimde hangi meyvelerin reçel yapabileceğini gösteren bir reçel takvimi ekledim.
Kendim denediğim reçel tariflerini ve fotoğraflarını blogumda bulabilirsiniz.
Aşk…
şurup kalınlığı:
Reçelin koyulaştığını anlamak için koyulaşmaya başlayan reçelden kaşık ucuyla şerbeti alıp porselen veya cam bir tabağa sırayla damlatın.
şeker kısaltma:
Reçel ve marmelatlarda şekeri azaltmak için limon suyu veya limon tuzu seyreltilerek kullanılır. Bu işlem koyulaşıp koyulaşan reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır.
Reçelin tatlanmaması için “kıvamlaşan reçele limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.”
Fikir vermesi için örnek bir içecek tarifi aşağıdaki gibidir.
Reçel şerbetinin hazırlanışı:
Yumuşak meyvelerden reçel yapılırken sert meyvelerin aksine önce şerbet hazırlanır. Aşağıdaki ölçüler genel olarak 1 kilogram meyve için kullanılmaktadır.
İçerik Tablosu
Reçel tarifi malzemeleri
- 1500 gram toz şeker, 750 ml su, limon suyu
Reçel tarifi nasıl yapılır?
Bir tencerede toz şeker ve suyu şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Şerbetin koyulaştığını anlamak için alınan şerbet bir kaşık ucuyla tabağa damlatılır. Kıvamı varsa içine meyveler eklenir.
Not: Reçel pişerken oluşan köpük mutlaka alınmalıdır.
Not 2: Meyveler şerbete atıldıktan sonra limon suyu eklenir, reçel koyulaşınca eklenir ve bir süre kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
Pratik boyutlar:
Su ve şekeri ölçmek için aynı bardağı kullanın.
Tahmini boyutlar
Su bardağı: 250 ml.
1 su bardağı toz şeker: 250 gr
Reçel Takvimi:
Ahududu Reçeli: Temmuz-Ağustos Armut Reçeli: Ağustos-Eylül-Ekim Ayva Reçeli: Çilek Reçeli Ekim: Çilek Reçeli Haziran-Temmuz: Haziran-Temmuz Elma Reçeli: Haziran-Temmuz-Ağustos Elma Reçeli: Ocak-Şubat-Mart-Eylül Ekim – Kasım Erik Reçeli: Kayısı Reçeli Temmuz – Ağustos – Eylül: Kiraz Reçeli Haziran – Temmuz – Ağustos: Kiraz Reçeli Haziran – Temmuz: Ocak – Şubat – Kasım – Aralık Portakal Reçeli: Ocak – Şubat – Mart – Kasım – Aralık Şeftali Reçeli: Temmuz – Ağustos – Eylül Reçeli: Temmuz – Ağustos – Eylül – Ekim Kiraz Reçeli: Temmuz – Ağustos
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]