Merhaba sevgili arkadaşım,
Pazartesi iş için iyi değil mi? Hafta sonu bizi deli eden muhteşem bahar havasının yerini sonbahar almış gibi. Aslında kendimden gerçekten memnunum çünkü yapılacak çok iş var.
İlkbahardan mı bilmiyorum ama ana temamız ricotta olduğu için size en sondan başlayayım.
Cuma günü fırına giderken alt sokağımızda küçük bir dükkânın açıldığını fark ettim ve gidip ne var bir bakayım dedim. Her gün organik ürünler ve çiğ süt görünce hayrete düştüm. Alabilirsem pastörize süt yerine her zaman çiğ sütü tercih ettiğimi de belirtmeliyim.
Neyse 2 kg sütten 1 tane aldım. 1 kilo yoğurt yapmak için, 1 kilo peynirli börek yapmak için kaynattım.
Ricotta’yı ilk kez denediğimde ve tadını beğendiğimde biriktirdiğim sütten peynir yapmaya karar verdim. Tarifi çok basit, bazen farkında olmadan kestiğimiz süte bilerek müdahale ettiğimizde sonuç çok lezzetli oluyor.
1 kg sütten yaklaşık 150-160 gr peynir çıkar.
Bu ricotta nedir dersem, topak sütten (inek, keçi, koyun veya bu sütün karışımından) üretilen taze İtalyan peyniri diyeceğim.
Ricotta, kesilen süte isteğe bağlı olarak sirke ve tuz katılarak bir kap veya bez içine konularak hazırlanır.
Kek, puding, turta, gnocchi ve hatta lazanya yapmak için kullanılabilir veya tek başına fındık veya reçel ile servis edilebilir.
Ricotta genellikle konulduğu kalıbın şeklini alır ve bu peyniri hazırlamak için kullanılan klasik kevgir benzeri kalıplar var ama maalesef bende yok. Bu nedenle ilk esnemeden sonra şekil alması için bir kaseye koyuyorum. Tabii süzerken ilk aldığı şekliyle sunarak daha pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Ev yapımı peynir: ricotta tarifi için malzemeler
- 1 litre çiğ süt 6 yemek kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı tuz
Ev yapımı peynir: Ricotta tarifi nasıl yapılır?
1 litre sütü 5 dakika kaynatıp ocağı kapatın. 6-7 dakika dinlendirdikten sonra sirke, tuz ekleyip karıştırın. Süt kesilmeye başlayacak ve dibe çökecektir. 10 dakika biraz daha soğumaya bırakın ve ardından kevgir üzerine koyduğunuz bir tülbent veya tek kullanımlık kapüşonun üzerine süzün. Gazlı bezin uçlarını kavrayın ve döndürerek peynirin sarkmasına ve sudan süzülmesine izin verin. Süzgeçte 10-15 dakika daha süzülüp servis yapın. Cam bir kapta buzdolabında saklayın ve 2-3 gün içinde tüketin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]