Zeytinyağı ve ayçiçek yağı son zamanlarda Türkiye’nin gündeminde yok. Bu iki yağın fiyatının çok yüksek olması vatandaşları çok daha ucuz yağlara başvurmaya sevk ediyor. Çoğu tağşiş zeytinyağında yapılır. Zeytinyağı ile ilgili bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Zeytinyağı dünyadaki en önemli besinlerden biridir. Yapılan araştırmalar zeytinyağının sindirim sistemi, özellikle de bağışıklık sistemi için faydaları olan bir besin olduğunu göstermiştir. Mide için iyi olan zeytinyağı, karaciğeri de onarır. Zeytinyağı ile yapılan yemekler hem çok daha lezzetli hem de daha sağlıklıdır. Bu nedenle uzmanlar zeytinyağı tüketmenin önemine dikkat çekiyor. Birçok uzman zeytinyağı değil, meyve suyu olduğunu söyleyerek zeytinyağı içilmesini önermektedir.
Bununla birlikte, zeytinyağı sıklıkla aldatılmaktadır. Piyasada kalitesiz inorganik zeytinyağı ticareti yapılmaktadır.
Zeytinyağının aldatmasını nasıl anlıyorsunuz?
Zeytinyağındaki püf noktaları birkaç şekilde anlaşılabilir. Sabah gazetesinde yayınlanan bir yazıda, zeytinyağındaki hileleri anlamanın yöntemlerine yer veriliyor. Su dolu bir bardağa 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı suyun üzerine çıkıyorsa bu yağ gerçek yağdır. Diğer bir yol ise, zeytinyağı tuzun ruhuyla buluştuğunda renk değiştirmiyorsa o yağ yine gerçek yağdır.
İçerik Testi
En etkili test yöntemlerinden biri sadece bir çay kaşığı zeytinyağı içmektir.Zeytinyağı içerken boğazınızda yanma hissediyorsanız bu gerçek zeytinyağıdır.
Zeytinyağının bozulduğunu nasıl anlarız?
Kirlenmiş zeytinyağı kokudan anlaşılabilir. Kokladığınızda boya kokusu ya da küf kokusu geliyorsa bu zeytinyağı ne yazık ki bozulmuş demektir.
Zeytinyağı tüketimini ne kadar geciktirdi?
Kapağını açtığınız zeytinyağı bir yıl içinde tüketilmelidir. Bir yıl sonra zeytinyağı tüketirseniz bazı gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Ancak kapağını serin bir yerde açmazsanız zeytinyağını iki yıla kadar saklayabilirsiniz.
Kaynak: yemek tarifi siteniz