Yöresel lezzetlerimizden Sivas katmeri tarifi. Sivas’ın meşhur yağlı keklerinin yapılışının tüm aşamalarını ve yöresini mutfağında detaylı olarak fotoğrafladım.
Sivas Katmeri’nin Sırrı Nasıl Yapılır?
Hazırladığımız hamurdan 2 büyük katmer çıkıyor.
Bir karıştırma kabına ılık su, ılık süt, yağ, maya, tuz ve şekeri koyun ve iyice karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini örtüp 30-40 dakika demlenmesine izin verin.
Bu arada tereyağını tavaya alıp eritelim. Kaynamadan hemen altını kapatalım. Sıvıyağı ekleyip soğumaya bırakalım.
Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her parçayı satıp beze yapalım.
Bir beze alıp un serperek hamur gibi açalım. Üzerine biraz daha yağ koyalım.
Önce bir kenarını katlayalım. Tekrar yağ alalım. Daha sonra diğer tarafını da katlayıp tekrar yağlayın. Ardından tekrar kare şeklinde katlayın. Açtığımız hamuru kenara alalım.
2. Bezeyi eşit şekilde açalım. yağ döktüm. Ortasına yaptığımız kareyi yerleştirelim. Tekrar şarkı söyleyelim. Her katı eşit şekilde yağlayalım. Bir tabağa alıp streçleyip buzdolabına kaldıralım.
Aynı şekilde 2 tane daha beze yapıp odaya koyalım. Daha önce yaptığımız hamuru çıkaralım. Yağlı kağıt üzerine tepsi büyüklüğünde açalım. Keskin bir bıçak veya makasla keselim. Birini çok uzun, diğerini özensiz kestim. Diğer hamurumuza da aynı işlemi yapalım.
Daha sonra yumurta sarısı, yoğurt ve yağı çırpıp fırçayla yağlı kağıt serili bir tepsiye alalım.
Önceden ısıtılmış 180 C’de ters çevirerek altın rengi olana kadar pişirelim.
Sivas katmeri servise hazır. Afiyet olsun. 🌼
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]