Merhaba sevgili arkadaşım,
Bugün sizlere önümüzdeki günlerde daha birçok tarifte kullanmayı planladığım temel bir tarifim var. Bu tarifin orijinal adı Dulce de leche, Wiki’de okuduğum kadarıyla Latin Amerika ülkelerinde çok popüler. Buradan birçok farklı ülkeye yayılmış ve farklı spesiyalitelerle farklı versiyonları servis edilmiştir.
Aslında yaptığımız işlem çok basit, süt ve şekeri kaynatıp koyulaştırıyoruz ve karamel haline getiriyoruz. Peki bu karışımda karbonatlaşma ne yapıyor dersem kısaca karamelleşme sürecini hızlandırır diyebiliriz. Aksi takdirde istediğimiz rengi elde etmek saatler alır ama karbonatı ekledikten sonra hızla renk değiştirmeye başlar.
Bugün aynı tariften farklı tariflerde kullanmak üzere iki farklı renkte süt reçeli yaptım. Daha koyu olan, daha açık olandan 10-15 dakika daha uzun süre pişti ve bir tık ile daha koyu bir kıvam elde etti. Tabii ki karamel aromasında daha belirgin bir artış oldu. Dilediğiniz renk ve dokuda da pişirebilirsiniz.
Reçel dedik, mantık reçel gibi işliyor. Dokusu sulu gibi görünse de soğumaya başlayınca reçel gibi kıvam alıyor. Profesyonel mutfaklarda sosların alması gereken kıvamı anlatmak için kullanılan bir tabir vardır. Nap denir.
Napın dokusu sıvı ama aynı zamanda bulunduğu yüzeyi kaplıyor. Bu, reçeli pişirdiğiniz kaşık veya tavanın dibi olabilir. Ocağın ürettiği ısı nedeniyle süre biraz daha uzun olabilir. Reçel sıvı haldeyse ancak yüzeyi kaplıyorsa yapışkan bir kıvama sahiptir.
Not: 1 litre sütten 375 ml reçel çıkmaktadır. Her biri 125 ml olan 3 şişe doldurdum. Hava almayan bir kapta buzdolabında 1 aya kadar saklayabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Süt Reçeli Malzemeleri – Dulce de Leche Tarifi
- 1 litre süt (1 kutu tam krema) 2 çay bardağı toz şeker (200g) 1 paket vanilya 1 tatlı kaşığı karbonat (5g)
Süt Reçeli – Dulce de leche tarifi nasıl yapılır?
Sütü geniş bir tencereye alın. Vanilyayı ikiye bölün ve sütle karıştırın. Orta ateşte kaynamaya başlayınca şekeri ekleyin. ara sıra karıştırarak sütün yaklaşık 2/3’ü kalana kadar pişirin. Süt azalınca altını kısın ve kabartma tozunu ekleyin (bu noktada dikkat edin çok kabaracaktır). 30-35 dakika pişirdiğiniz reçel kıvam alınca (bu arada rengini kontrol edin) ocaktan alın. Sıcakken kaselere paylaştırın ve soğuduktan sonra kapağını kapatıp buzdolabında saklayın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]