Gece, gündüz, tatil, buluşma demeden yemek yemeyi düşünüyorum. Her şeyi yemek ya da tatmakla ilgili değil. Daha çok tarif denemek, daha çok fotoğraf çekmek için… Tabii bunu artık hepiniz biliyorsunuz 🙂
İşinden keyif alan ve sadece işine odaklanan insanın her zaman daha mutlu ve başarılı olacağına inanıyorum. İşime odaklandığımda hayattaki diğer sorunlar ortadan kalkıyor ya da daha iyi işlere girmem için itici bir güç oluyor.
Gün boyunca (artık neredeyse solgun), mutfağım defalarca bozuluyor, kirli bulaşıklar ortalıkta uçuşuyor. Akşamları günlük ev işlerimi yapıp aynı zamanda temizliğe başladığımda nasıl oluyor anlamıyorum. Gün içinde sizlerle bir tarif paylaşmak ve günün sonunda sevdiğim bir kitabı yarım saat yatağımda okumak işte böyle bir bonus.
Söyleyeceğim şey, hiçbir şey için endişelenme. Üretmeye başladıktan sonra kimsenin sizi yakalayamayacağını görecek ve ürettiğinizi hiçbir şeyde paylaşmaktan keyif alamayacaksınız.
Bugün kendime bonus tatlı olarak hazırladığım Tarte Tatin inanılmaz lezzetli bir tarif. Tereyağı, şeker ve karamelize elmaların bir arada olduğu mutfağınızı saran büyülü aromayı tarif etmem mümkün değil.
Tartışılmaz lezzetine rağmen tatlının pratikliği en sevdiğim yanı.
Birçoğunuz daha önce duymamış olabilirsiniz, duymamış olsanız bile tatma şansınız olmadı. Evde yapmak için asla geç değildir.
Larousse Gastronomique’de (Encyclopedia of Gastronomi) Tatin şöyle anlatılıyor.
Hamurdan bir kapak altında “ters” pişirilip “düz” olarak servis edilen elmalı tarta verilen isimdir. İlk olarak 20. yüzyılın başında Lamotte-Beuvron’da bir restoran işleten Tatin Sisters tarafından tanıtıldı.
Bu tart piştikten sonra krem şanti veya vanilyalı dondurma ile servis edilebilir. İstenirse armutla da yapılabilir. Genellikle soyulmuş yeşil elmalardan hazırlanır.
İlla yeşil elma aramadım, katı kırmızı elmalarımı evde değerlendirdim.
Aşk…
İçerik Tablosu
Tart Tatin tarifi için malzemeler
- 5 adet iri elma 4 yemek kaşığı tereyağı 1 çay bardağı toz şeker 6 adet milföy hamuru
Servis için:
cömert
Tart Tatin tarifi nasıl yapılır?
Elmayı soyun, 6 parçaya bölün ve çekirdeği çıkarın. Tereyağını fırına dayanıklı bir tencereye alın, üzerine toz şekeri ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak pişirin. Yağ ve şeker karışımının üzerine elmaları resimdeki gibi dizin. Elmalar suyunu bırakıp karamelleşene kadar 10-12 dakika pişirin. Pişen elmaları ocaktan alıp tavada soğumaya bırakın. Milföy hamurunu buzdolabından çıkarın ve çözülmesini bekleyin. Hafif unlanmış tezgahta hafifçe üst üste bindirerek kase büyüklüğünde açın. Soğuyan elmaların üzerine milföy hamurunu kenarlarını düzelterek yayın. Milföy hamurunu önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altın rengi alana kadar pişirin. Turta kabuğu kızardığında fırından çıkarın (tavayı tutarken fırın eldiveni kullandığınızdan emin olun) ve soğumaya bırakın. Tavaya kase büyüklüğünde bir tabak koyun ve turtayı almak için ters çevirin. Tartı sıcak yapmak istemiyorsanız (ki bu biraz zor oluyor) soğuduktan sonra elmalar tavada kalmasın diye hafifçe ters çevirin ve krema ile servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]